Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
energiehoogtepunten 2013

"WKK-tijdperk voorbij: duurzame energie breekt toch door"

Het jaar 2013 is bijna voorbij. Een terugblik op het onderdeel energie is leerzaam. De ervaringen en informatie over energie zijn goed te gebruiken voor volgende jaren. Daarom blikt ook Agro AdviesBuro terug.

Een overzicht van gebeurtenissen en feiten:
- Het jaar 2013 is het jaar dat duurzame energie toch doorbreekt. De door ons gegeven workshops "de snelweg naar verduurzaming" zijn voor velen een basis geweest voor het duurzame denken. Steeds meer tuinbouwondernemers starten met duurzame plannen. Mede omdat het "WKK tijdperk" voorbij is.



- Het onderdeel Solar PV groeit sterk en slimme toepassingen worden zelfs zonder subsidie breed toegepast.

- Wind op land biedt steeds meer mogelijkheden, maar wordt nog wel geremd door NIMBY. Daartegen staat dat voor wind op zee terecht een steeds grotere weerstand ontstaat.

- Aardwarmte, mits technisch goed ontwikkeld, wordt een groot voordeel t.o.v. de warmte uit de WKK. Zie ook de succesvolle start van Green Well Westland eerder dit jaar.

- De benutting van "restwarmte" vanuit de Amer, Roca, Yara en nu ook uit de Botlek, wordt als zinvolle aanvulling ervaren. De uitbreidingen van de ontsluiting(en) van warmteleidingen vanuit de Botlek bieden veel perspectief.



- Het bio-based denken gaat sneller tot resultaat leiden. Voor het nuttig toepassen van energie uit afval door AVI's is een groeiende belangstelling.

- De bedrijven met warmtepompen voor koeling en verwarming hebben een goede energie exploitatie t.o.v. 100% fossiel. Warmtepompen zullen, met de dalende elektroprijzen, weer een nieuwe impuls krijgen.

- Als tegenhanger van stabiele duurzame energie, is de gasprijs in het jaar 2013 op een te hoog niveau van rond de 26 cent per m3 gekomen. In energiebegrotingen voor 2013 was dit op enkele centen lager begroot. Het te variabel blijven van de gasinkoop positie heeft al enkele jaren geld gekost. De opbrengsten uit elektroverkoop kunnen dit feit niet meer compenseren. Door deze hoge gasprijs en het koude voorjaar zijn de energiekosten voor veel bedrijven enkele euro's per m2 hoger dan begroot.

- De steeds dalende elektroprijzen van de afgelopen jaren hebben bij veel van onze energieklanten gezorgd voor een leuk financieel voordeel door baseload termijnposities voor elektra in te nemen. De baseload strategie, ingezet in 2011, heeft voor successen gezorgd.



- De forward elektroprijzen voor 2014 tot 2017 laten een sterke daling zien. Mogelijk een interessant moment om elektra inkoop voor langere termijn vast te leggen en op deze manier zekerheid en mogelijkheden voor handelen in energie te krijgen. De eerste ervaringen hiermee zijn goed.

- Als we de discussie van beïnvloeding van de gasprijs door Gazprom en Statoil willen vermijden, moeten gebruik maken van backwardation (dalende gasprijzen op termijn) op de gasmarkt en een positie (nu mogelijk tot en met 2017) in gas innemen; Vast is vast en kan niet worden gemanipuleerd door de "energie reuzen".

- Het veel bediscussieerde CO2 emissiestelsel EU-ETS heeft in 2013 veel helderheid gegeven. Het EU-ETS wordt zeker doorgezet, maar de prijzen voor emissierechten begeven zich op een laag niveau, zodat de fossiele energieverbruikers voor gas en kolen nog goed kunnen opereren. Echter als de economie gaat aantrekken kunnen deze emissierechten weer sterk in prijs gaan stijgen. Door ook hier een positie in te nemen, zal dit geen probleem hoeven te zijn. Dit jaar is het sector systeem voor CO2 emissie officieel gestart. Een goede uitdaging om hiermee als sector een positief imago in te nemen, welke tevens zorgt voor een voordeel met energiebelasting.


Léon Lankester en Bram Hanemaaijer van Agro AdviesBuro

- We moeten de "strategie" van op alle onderdelen in de bedrijfsvoering variabel blijven, maar eens verlaten en steeds meer goed doordachte energieposities innemen. De ervaringen bij veel van onze klanten zijn hiermee positief. We zien ook dat aan de afzet van tuinbouwproducten steeds meer wensen komen voor lange termijn transacties. Door meer zaken vast te zetten kunnen we onze bedrijfsvoering verbeteren en minder negatieve verrassingen krijgen. Als we daarmee de bedrijfsvoering steviger en duurzamer kunnen maken, liggen er nog veel kansen voor de Nederlandse tuinbouwsector

Wij Wensen u fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling
Voor 2014 een zonnig en energievol jaar.

Bram Hanemaaijer
Agro AdviesBuro b.v.
[email protected]
www.agroadviesburo.nl

Publicatiedatum: