Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Augurken in de kerstboom: 'Duits' gebruik in de VS

De typische Duitse kerstboom is versierd met bonte glazen ballen, sterren van stro, slingers, kaarsen - en een kleine augurk. Tenminste, dat is wat vele Amerikanen denken. Bij hen circuleert de legende dat het decoreren van de kerstboom met glazen hangers in de vorm en kleur van een augurk een oude Duitse traditie is. Maar wanneer Amerikanen tijdens de adventstijd naar Duitsland zouden komen, zouden zij in dit opzicht waarschijnlijk teleurgesteld worden. In Duitsland is de glazen groente namelijk grotendeels onbekend - in ieder geval tot nu toe.

Sinds meer dan twintig jaar verstoppen ouders in de VS goed gecamoufleerd een glazen augurk tussen de takken van hun kerstboom. De kinderen moeten deze dan vinden, maar echter wel vanaf enige afstand en zonder de boom aan te raken. De kromme hanger is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De kleine exemplaren zijn voor oudere kinderen bedoeld, en de grote juist voor jonge kinderen. Wie de augurk ontdekt, mag zijn cadeau als eerste openen, krijgt nog een extra cadeautje of heeft het komende jaar gewoon geluk - zo staat er op het briefje dat bij de augurk zit.

Maar waar komt deze legende van de 'German Christmas Pickle', zoals ze de glazen augurk in de VS noemen, vandaan? Daarover doen verschillende verhalen de ronde. De bekendste is die over de Beierse soldaat Hans Lauer, ook John Lower genaamd. Hij zou rond 1860 in de Amerikaanse Burgeroorlog gevochten hebben. De Duitser raakte daarbij gevangen en met de dood voor ogen bad hij de gevangenenbewaarder om een augurk die hij uit medelijden ook kreeg. De soldaat werd vervolgens op wonderlijke wijze weer gezond. Uit dankbaarheid - aldus de legende - zou hij vanaf dat moment elke kerst de groene groente in zijn kerstboom hebben gehangen.

Over het waarheidsgehalte van dit verhaal en andere verhalen kan enkel gespeculeerd worden. Feit is echter dat de kerstaugurken langzaam aan ook in Duitsland bekendheid krijgen en populairder worden. Wie bijvoorbeeld over de kerstmarkt in Stuttgart slentert, kan de groene glazen groente al bij enkele stands ontdekken. Matthias Grunwald, één van de handelaren op de kerstmarkt, heeft de augurk sinds drie jaar in zijn assortiment. "Vaak moeten mensen eerst lachen als ze de augurk zien, maar als ze dan het verhaal erachter horen, vinden ze het plotseling interessant", zegt de verkoper.

Publicatiedatum: