Agriboardconferentie in teken van transitie
De toekomst van ons verleden
Rob Baan, directeur Koppert Cress, nam de aanwezigen mee in een boeiend betoog vanuit de geschiedenis naar de toekomst. Noord-Holland Noord was historisch en is ook nu een zeer kansrijk gebied in relatie tot voeding. Het heeft rijke vollegrond, veel ruimte, een goede logistieke ligging (dicht bij "de stad") en het is het meest veelzijdige agribusinessgebied van Europa. Daarnaast wordt het gebied jaarlijks bezocht door meer dan 1 miljoen buitenlandse consumenten. Maak hen ambassadeur! Laat zien wat je als gebied te bieden hebt. "Vanuit Noord-Holland Noord hebben wij de taak de stad te voeden met gezonde natuurlijke producten. Laat het ze ons niet afpakken!" aldus Rob Baan.
De veranderingen in de agribusiness en de rol van LTO Noord
Tijdens zijn inleiding gaf Siem Jan Schenk, voorzitter van LTO Noord, aan dat hij een kentering ziet in de toekomstige taken en functies van LTO. "Steeds meer zien we dat ondernemers, vooral jonge ondernemers, elkaar opzoeken wanneer deze een gemeenschappelijk probleem of samen bijv. een innovatie willen opstarten. Er ontstaan communities van ondernemers. LTO Noord blijft belangrijk als belangenbehartiger voor de agribusiness in de richting van overheden en andere vergelijkbare organisaties", aldus de voorman van de boeren en tuinders. Hij waarschuwde dat de politiek zich niet al te veel moet bemoeien met de ontwikkelingen in de agribusiness en dat we ook op regionaal niveau er voor moeten zorgen dat er niet te veel instituties ontstaan maar juist minder instituties. Hier ligt volgens hem een mooie taak voor GreenPort NHN. "Laten we vooral niet vergeten dat er een groot deel van de politieke besluitvorming in Brussel plaatsvindt en niet op regionaal niveau. Ook dit aspect vraagt om samenwerking", zo besloot de voorman van LTO Noord zijn bijdrage aan de zeer geslaagde 5e conferentie van Agriboard Noord-Holland Noord.
Vooruit naar vroeger
Prof. Dr. Ir. J. Rotmans, hoogleraar transitie aan de Erasmus Universiteit, ziet de huidige crisis als een grote kans. De crisis is het moment om vastgelopen patronen te veranderen. "Een systeem zal zich moeten aanpassen of sterft af. Er komt altijd iets nieuws voor in de plaats", aldus transitiedenker Rotmans. De sectoren in de samenleving zullen kantelen: van centraal naar decentraal, van top down naar buttom up en van verticaal naar horizontaal. Rotmans: "We drinken te veel papegaaien sap. We hebben behoefte aan friskijkers, dwarsdenkers en kantelaars. Nu we in het tijdperk van veranderingen zitten wordt er een sprong gemaakt van de oude naar de nieuwe economie. De nieuwe economie is meer lokaal (eigen regio) en mensgerichter. De producten komen uit de eigen regio, zoals vroeger al gebeurde".
"Er wordt nu te veel sectoraal gekeken. Wie is de eerste 'pinguïn' en nog belangrijker wie is de tweede 'pinguïn' die uit het huidige regime stapt. Veel bedrijven zullen in de nieuwe economie niet meer bestaan omdat zij zichzelf overbodig hebben gemaakt". De agribusiness zal cross sectorale samenwerkingen moeten aangaan zodat er ruimte komt voor radicale innovaties. Weg met de silo's,dus met de verkokering, weg met Topteams zoals deze nu zijn georganiseerd", zo hield Rotmans zijn gehoor voor. Meer dan ooit is de overheid nodig in een faciliterende rol. Zij moet helpen bij het vormen van nieuwe coalities. Jan Schrijver (De Lepelaar), Mike Venekamp (Atlantis Handelshuis) en Marc van Rijsselberghe (Zilt Proefbedrijf Texel) zijn voorbeelden van de nieuwe koplopers uit Noord-Holland in de veranderende economie.
Visie 2014-2017
Voorzitter van de stuurgroep Agriboard NHN, Gedeputeerde Jaap Bond, gaf op hoofdlijnen een toelichting op de activiteiten van de GreenPort NHN gedurende de periode 2014 -2017. GreenPort NHN moet werken aan: stimuleren van kennis en innovatie en verdere positionering en zorgen dat de overheden zorgen voor een goed ruimtelijk beleid, perfecte infrastructuur en betrouwbare en consistente regelgeving. Bond: "We zijn, mede door het succes van de afgelopen jaren geïnspireerd om door te pakken zodat we het enorme potentieel van de agrarische sector in Noord-Holland Noord volledig kunnen gaan benutten".
Voor de onthulling van het nieuw logo werd op een ludieke wijze stilgestaan bij het vertrek van Jacques Dekker als programmadirecteur. Ard Geerdink, directeur van het Westfries Museum, brak tijdens de conferentie in met "breaking nieuws" om de aanwezigen te attenderen op een document met als titel " De dekselse Dekker krant". De naam 'Agri-Board', werd namelijk al in 1991 door scheidend programmadirecteur Jacques Dekker genoemd als initiatief dat van groot belang zou zijn voor de agribusiness in de regio Westfriesland bij zijn afscheid als directeur van de kamer van Koophandel Hoorn. Gedeputeerde Bond en Dekker onthulde hierna samen het GreenPort Noord-Holland Noord logo.
Rien van Tilburg, als nieuwe voorzitter van het Stichtingsbestuur GreenPort Noord-Holland Noord, sloot de conferentie af en bedankte Jacques hartelijk voor zijn tomeloze inzet voor de Agriboard en bedankte iedereen voor zijn aanwezigheid bij de conferentie.
Bekijk hier de onthulling van het GreenPort Noord-Holland Noord logo.
Klik hier voor een fotoreportage van de Agriboardconferentie.