Maar is dit binnen onze branche van AGF Versspecialist wel toegestaan en beheersbaar?
Hygiënecode
Iedere onderneming die voedsel produceert of verhandelt is wettelijk verplicht een voedselveiligheidsplan te voeren. Om te voorkomen dat iedere ondernemer binnen een bedrijfstak een bedrijfsspecifiek HACCP plan dient te schrijven, is er per branche een Hygiënecode geschreven door vertegenwoordigers van een bedrijfstak. In de Hygiënecode voor de AGF detailhandel zijn alle spelregels vastgelegd op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne. Deze Hygiënecode is branchebreed en dient te allen tijde door de ondernemer te worden gerespecteerd teneinde te voldoen aan de eisen op het gebied van voedselveiligheid. Wanneer een ondernemer er voor kiest om te werken volgens een Hygiënecode betekent dit dat er niet mag worden afgeweken van de inhoud van de code.THT beheersing in de code
In de Hygiënecode AGF detailhandel staan maximale bewaartermijnen vermeld. Deze termijnen zijn bindend en gelden zowel voor gesneden rauw product als voor maaltijden/verhitte producten. De maximale bewaartermijnen zijn 2 dagen bij maximaal 7 graden Celsius en 3 dagen bij maximaal 4 graden Celsius.Door gebruik te maken van technieken als vacumeren, napasteurisatie en dergelijke zal de werkelijke houdbaarheid langer kunnen zijn dan de 2 respectievelijk 3 dagen zoals hierboven vermeld. Een langere houdbaarheid hanteren is echter niet toegestaan zonder uitgebreid onderzoek zoals hier onder beschreven.
THT verlenging
Wanneer u toch een langere houdbaarheid wenst voor bepaalde producten dan kiest u er voor om buiten de beheersing van de Hygiënecode te werken. Dit betekent dat u door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wordt gezien als aangeduid als productiebedrijf en derhalve ook aan de eisen moet voldoen die van kracht zijn voor een levensmiddelen producerend bedrijf. U zult middels een risico- en gevaren analyse uw producten en proces moeten beoordelen op mogelijke risico's en deze moeten beheersen. Tevens dient u middels een gedegen onderbouwing aan te tonen dat uw proces dusdanig onder controle is dat een verlengde THT is gewaarborgd. Tevens dient u per productgroep onderzoek uit te voeren op ziekteverwekkende micro-organismen.Bij een THT langer dan 4 dagen dient u tevens te voldoen aan de verordening EU2073/2005 voor microbiologisch onderzoek. In een aantal gevallen dient u zelfs een zogenaamde 'challenge test' uit te voeren om een 'worst case scenario' na te bootsen (hoe gedraagt het product zich na een eventuele besmetting met een ziekteverwekkend micro-organisme). Kortom, er hangen zeer veel eisen aan het onderbouwen van een THT verlenging. Het is mogelijk maar wordt niet aan geraden wanneer er geen noodzakelijke reden is. Normaal gesproken zal de vastgestelde termijn vanuit de Hygiënecode voor iedere detaillist volstaan.
Meer informatie
Wanneer u toch meer informatie wenst over de mogelijkheden van een THT verlenging, dan kunt u contact opnemen met Technisch Directeur Johan Jongsma van Bureau de Wit. Via e-mail of tel. (06)53 50 33 90.Bron: ADN