De herstructurering van de glastuinbouw komt nog niet op gang, meldt Ruud Huirne, directeur Food & Agri Nederland bij de Rabobank. Ondernemers die eigenlijk willen stoppen, kunnen hun bedrijf niet verkopen en blijven door produceren, zegt hij.
'Die bedrijven moet je helpen, want ze belemmeren andere ondernemers die willen herstructureren.'
Kaders creëren
Huirne denkt dat de landelijke overheid kaders moet creëren om oud glas op te ruimen. Dat hoeft volgens hem niet per se met een financiële bijdrage, maar kan ook door actief bij te dragen aan nieuwe infrastructuur.Hij benadrukt dat banken willen financieren, mits bedrijven een goed ondernemingsplan hebben. Areaaluitbreiding is volgens hem daarbij niet de insteek.
Garantstelling
LTO Glaskracht ziet met betrekking tot vernieuwing veel in een garantstelling. Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland bracht dit onder de aandacht bij de Kamerleden.Het idee is dat een gebiedsontwikkelingsmaatschappij glastuinbouwbedrijven - tegen marktprijs - in portefeuille neemt. Het gebied wordt dan na herstructurering opnieuw op de markt gebracht.
'Banken financieren dergelijke constructies meestal pas als 70 procent van de grond is verkocht. Daardoor komen dergelijke projecten vaak niet van de grond,' zegt Van Ruiten.
Bron: NieuweOogst.nu