Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
eerste regionale Global GAP conferentie

Vernieuwing Global GAP in 2015: input vanuit sector gevraagd

Tholen - Global GAP werkt aan een nieuw Global GAP-protocol, dat voor 2015 op de planning staat. Tijdens de eerste regionale Global GAPconferentie, gisteren bij Veiling Hoogstraten, is besproken wat de volgende stappen op het gebied van voedselveiligheid en duurzaamheid zijn.

In 2015 moet er een nieuwe Global GAP ingevoerd worden. De organisatie doet daarvoor een beroep op de hele keten en wil middels lokale bijeenkomsten horen wat er in de sector speelt. Gisteren was de bijeenkomst voor België en Nederland. In het eerste deel van het ochtendprogramma stond de organisatie centraal, in het tweede deel werd bekeken hoe Global GAP zich in de keten gedraagt.

Evoluatie
"Duurzaamheid evolueert en houdt nu iets anders in dan eerder", vertelde Guy Callebaut, voorzitter van Global GAP over de regelmatige aanpassingen aan de richtlijnen. Tegenwoordig is er aandacht voor het sociale luik: de omgang met personeel en het werkgeverschap (GRASP). Ook het duurzaam gebruiken van water en grondstoffen en microbiologie in de teelt staat in de belangstelling. Volgens Callebaut hoeven Nederlandse en Belgische telers zich wat GRASP betreft geen grote zorgen te maken: wie zich aan de Nederlandse wetten houdt, voldoet ook aan GRASP. De regels over duurzaam produceren zijn al deels opgevangen in de huidige Global GAP en worden geactualiseerd. "Global GAP heeft al diverse controlepunten – dat aantal gaat niet verdubbelen. Er komen er wat bij en gaan er wat af, maar de standaard moet haalbaar blijven." Voor extra inspanningen op dit gebied zijn de add-ons beschikbaar.

One-stop audit
Belangrijk bij de nieuwe Global GAP blijft de one-stop audit: 1 controle voor zowel de Global GAP als add-ons, de extra richtlijnen waar een bedrijf aan kan voldoen. Ook blijft het een pre-farmgate label: enkel de primaire producenten worden gekeurd. De keten kan middels 'zusterbedrijven' 1FS en BRC beoordeeld worden. Callebaut verwacht dat het aantal Global GAP-certificeringen ook in Europa verder zal groeien. Oorzaak daarvan is dat er ook gezocht wordt naar een manier om niet alleen de versproducenten te beoordelen, maar ook de producenten voor de verwerkende industrie.


Guy Callebaut spreekt in Veiling Hoogstraten

Collectief in de toekomst
Kristian Moeller, secretaris van Global GAP, benadrukte het belang van ook in de toekomst collectief meedoen aan de Global GAP regelingen: gezamenlijk optreden hierin is volgens hem de manier om freeriders uit te sluiten. Middels een breder aanbod add-ons wil de organisatie aan bedrijven meer opties bieden om zichzelf te onderscheiden en om hun eigen richtlijnen om te zetten in een Global GAP add-on. Door de one-stop shop wordt het zo mogelijk om diverse keurmerken in een keer binnen te halen. Volgens Moeller moet Global GAP ook aan de slag met de digitalisatie van de samenleving. Niet alles hoeft publiekelijk te zijn, maar de consument is veel online bezig en dat biedt ook mogelijkheden voor Global GAP.


De sprekers van het ochtendprogramma: Kristian Moeller, Ann de Craene, Guy Callebaut, Bert Urlings en Ad Klaassen

Nationale Technische Werkgroepen
Ad Klaassen (DPA) en Ann de Craene (VBT) maken deel uit van respectievelijk de Nederlandse en de Belgische Nationale Technische Werkgroepen. Zij vertalen de internationale richtlijnen op nationaal niveau en zoeken ook in andere agro-sectoren draagvlak.
De laatste spreker van het eerste programma was Hans Beuger van de NVWA. Hij werkt aan een programma waarmee de NVWA enkel de organisatie Global GAP hoeft te beoordelen om zeker te weten dat alle deelnemers aan Global GAP ook voldoen aan de wettelijke eisen. Daardoor hoeft de NVWA niet zelf bedrijven te bezoeken.


De sprekers van het middagprogramma: linksboven Jan Zegwaard, daarnaast Xavier Degrieck, onder Marc Soumillion en Leon Mol

Ahold
Het tweede deel van het ochtendprogramma stond in het teken van de gebruiker. Hoe gaat de retail om met Global GAP? Leon Mol van Ahold vertelde hoe Ahold bezig is met verduurzaming. "Verduurzaming is een proces. Duurzaamheid heeft betrekking op een bepaalde plaats, een bepaald moment." Global GAP is voor Ahold een manier om risico's af te dekken: voldoe je aan Global GAP, dan voldoe je ook aan de wet. Kansen liggen daarvoor in het verantwoord omgaan met verpakkingen, afval en invoer van gezonde producten. Daarnaast wil het bedrijf in gesprek met leveranciers over verdere verduurzaming door optimalisatie hiervan – maar het initiatief daarvoor ligt bij de leveranciers.



Risico's afdekken
Ook Xavier Degrieck van Delhaize vindt Global GAP een manier om risico's af te dekken. Veiligheid is een van de speerpunten van de retailer en de Global GAP zorgt ervoor dat hieraan voldaan wordt. Daarnaast is Global GAP een uniform communicatiemiddel. "Kwaliteit is bijzonder belangrijk. Regelmatig moeten wij zaken weigeren omdat de klant ze niet van ons zou kopen. Om dit soort nutteloze afwijzingen en transportkosten te voorkomen, proberen we daar zoveel mogelijk controle op te krijgen."

Global GAP als werkwijze
Jan Zegwaard van GreenCo liet het verhaal zien vanuit de producenten. GreenCo produceert op 27 ha in Nederland, 50 in Spanje en 3 in Mexico. Volgens hem is Global GAP ook intern van waarde voor het bedrijf: een manier om overal ter wereld dezelfde teelt- en kwaliteitsnormen aan te houden. "Ik spreek geen Spaans, maar Global GAP snappen ze overal. Als overal dezelfde standaard in bemesting, bestrijding wordt gehanteerd, kun je zelf focussen op de klant", verduidelijkt Zegwaard. "Ook tijdens de EHEC-crisis konden we snel aantonen dat alles ok is." Verdere ontwikkeling ziet Zegwaard voor de verticale koppeling in de keten. "Er zitten te veel schakels in de keten. Product wordt omgepakt, er wordt horizontaal geschoven en te lang opgeslagen. De dupe is de consument. Met een systeem kunnen we dat voorkomen."

Onder de consumenten
De laatste spreker van het ochtendprogramma vertegenwoordigde de laatste schakel uit de keten: de consument. Marc Soumillion van Res-sens ziet dat duurzaamheid meer gaat leven onder consumenten – of het uit eigen beweegreden is, uit praktisch oogpunt of onder druk.