Vrijstelling deltamethrin wegens vondst Afrikaanse fruitmot in paprika
Het bedrijf, locatie onbekend, mag vruchten na controle afzetten. Bij de teeltwisseling over enkele weken gelden maatregelen om verspreiding te voorkomen. In de kas zijn drie fruitmotten ontdekt op twee feromoonvallen. Verder onderzoek in de kas bracht nog eens 1 larve van de fruitmot onder de aandacht. Die bevond zich in een onrijpe paprika op de kasvloer. Waar de fruitmot vandaan komt, wordt onderzocht en is nog onbekend. In de omgeving van de kas zijn bedrijven die regelmatig plantmateriaal invoeren uit landen waar de fruitmot voorkomt.
Foto's van de fruitmot (Bron: Plantenziektenkundige Dienst)
Thaumatotibia leucotreta
Thaumatotibia leucotreta is een motje uit de familie van de bladrollers (Tortricidae), dat voorkomt in geheel Afrika ten zuiden van de Sahara. De rupsen komen voor op een groot aantal waardplanten uit zeer diverse families waaronder citrus, capsicum (paprika/pepers), avocado, mango, perzik, ananas, druif, olijf, granaatappel en guave. De soort wordt in Europa regelmatig aangetroffen bij import van met name citrusvruchten.
In het najaar van 2009 is de aanwezigheid van het organisme voor het eerst op een Nederlands teeltbedrijf vastgesteld en vervolgens uitgeroeid. Sindsdien wordt er door het KCB gemonitord op de mot. De recente vondst is officieel de tweede uitbraak van het organisme in een Nederlandse kas. T. leucotreta wordt door de NVWA als schadelijk quarantainewaardig beschouwd en moet dienovereenkomstig worden bestreden. Daarom is er een vrijstelling voor Deltamethrin afgegeven.
Ondanks risico
Het Ctgb heeft de beoogde toepassing beoordeeld en komt tot de conclusie dat de vrijstelling van deltamethrin in de teelt van paprika en Spaanse peper ter bestrijding van T. leucotreta, ondanks het risico voor sediment- en waterorganismen, verleend kan worden. Een vrijstelling voor deltamethrin is gewenst, omdat de Afrikaanse fruitmot een zeer schadelijk insect is voor diverse vruchtenteelten, waaronder paprika en Spaanse peper. Door de NVWA wordt de Afrikaanse fruitmot beschouwd als quarantainewaardig organisme en moet dienovereenkomstig bestreden worden. Alternatieve middelen bestrijden slechts de larvale stadia van dit organisme en niet de volwassen motten waarmee deze een volledige bestrijding en het inperken van het risico op verspreiding onvoldoende garanderen, is de overweging van de Ctgb.
Lees hier meer over de vrijstelling.
Bekijk hier de folder over de Afrikaanse Fruitmot.
Voor meer informatie: NVWA