Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe EU verordening (EG) 1169/2011 vraagt om actie van de voedingsmiddelenbedrijven

Vanaf 13 december 2014 moet er voldaan worden aan de nieuwe EU-verordening 1169/2011. Deze gaat over het informeren van consumenten over voedsel en gaat over het etiketteren van levensmiddelen. "Daar zit je als kwaliteitsverantwoordelijke binnen de AGF-branche net niet op te wachten", begrijpt Gert van Asselt van A&H Projekten. A&H Projekten ondersteunt in de invoering van de nieuwe verordening.

Gert van Asselt is eigenaar en senior consultant van A&H Projekten en kan zich prima voorstellen wat de reactie van een kwaliteitsverantwoordelijke is bij de eisen van een nieuwe EU-verordening. "Eerst maar even wegleggen en er komt vast wel een keer een moment om je daar in te verdiepen", lacht hij. "Maar dan is het opeens bijna eind 2013 en begint de tijd toch wel door te tikken. Je hebt nog maar een jaar om zaken te regelen." Vanaf 13 december 2014 moet er voldaan worden aan EU-verordening 1169/2011. "Afgelopen periode heb je via de diverse kanalen waarschijnlijk al heel wat voorbij zien komen hierover. Blijkbaar moet het etiket worden aangepast, moet er iets gaan gebeuren met naam en adres van het bedrijf, lettertype van 1,2 mm, allergeneninformatie, afmeting van etiket en voedingswaardevermelding. Daarnaast gaat blijkbaar NVWA streng controleren op het naleving van de eisen uit de nieuwe verordening door de levensmiddelenbedrijven", somt Van Asselt op.

Op tijd beginnen
Ook klanten willen meer weten over de nieuwe verordening. "Vanuit de drukkerijen van etiketten/labels is een waarschuwing gekomen dat levensmiddelenbedrijven op tijd moeten beginnen met de aanpassing van de etiketten, anders wordt het in het laatste kwartaal van 2014 een groot probleem om alle gevraagde aanpassingen op tijd (voor 13 december 2014) gereed te hebben", vertelt Van Asselt.

Om op 13 december 2014 te voldoen aan de eisen uit de nieuwe verordening, heeft A&H Projecten een aantal praktische tips.

Voor een goede en overzichtelijke uitvoering is het verstandig om een projectplanning op te stellen. Ga eerst de eisen in de nieuwe verordening goed doornemen en check welke zaken er aangepast moeten worden bij de huidige etiketten op de uitgeleverde producten. Maak dan een planning wanneer welke etiketten doorgenomen en aangepast gaan worden.

Voorbeeld uit de praktijk bij Schulp Vruchtensappen
A&H Projekten kan hierbij ondersteunen. Schulp Vruchtensappen uit Breukelen is al jaren klant bij het bedrijf. "In samenwerking met Albert Schulp en Jan Hennipman hebben we in een vroeg stadium gekeken naar de eisen uit de nieuwe verordening", vertelt Van Asselt. "Daarbij is in eerste instantie gebruik gemaakt van een overzichtstabel, opgezet door ons bureau, waarin alle eisen uit de (EG) 1169/2011 kort en bondig zijn uitgewerkt."

Belangrijke punt uit de norm voor het bedrijf was o.a. de eis over de lettergrootte van 1,2 mm. Op het etiket van de flessen staat altijd veel informatie om de consumenten goed en volledig te informeren. Omdat er al op het huidige etiket een voedingswaardetabel is weergegeven, moest deze ook aangepast worden voor 13 december 2014. "Alle benodigde aanpassingen zijn doorgevoerd en de nieuwe etiketten kunnen geproduceerd gaan worden. Schulp Vruchtensappen is dus mooi op tijd klaar en hoeft dus niet te gaan stressen om alles nog voor de einddatum aangepast te hebben/krijgen", besluit Van Asselt.

Voor meer informatie:
A&H Projekten
Gert van Asselt (e-mail)
0651855059

Publicatiedatum: