Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Tomatentelers weten niet genoeg over smaak"

Tomaten zijn big business in de Verenigde Staten. Klanten willen het hele jaar door verse tomaten. Het maakt niet uit waar ze wonen. Dat maakt stevigheid en lange-termijnopslag topprioriteit voor tomatenkwekers. Toch vinden veel consumenten dat tomaten vers het lekkerst zijn. Om de smaak te verbeteren, zouden kwekers meer moeten weten over de rassen die ze telen, vinden drie onderzoekers. 

Joanne Labate, moleculair bioloog, en Larry Robertson, curator van de ARS Plant Genetic Resources Unit Afdeling plantaardige collecties in New York, werkten samen met Dilip Panthee van North Carolina State University om de genetische diversiteit van tomaten te verkennen. De uitgebreide studie had tot doel om smakelijker tomaten te ontwikkelen.

"Commerciƫle tomatenrassen hebben een smalle genetische basis. Om hun smaak te verbeteren, moeten we die basis verbreden en op zoek gaan naar nieuwe bronnen van nuttige genen," zegt Labate.

Het resultaat van het onderzoek is een schatkamer van informatie: een uitgebreide ranglijst op basis van smaak, kwaliteit, zoetheid, vitamine C-gehalte, suikergehalte, zuren en andere kenmerken. De bevindingen tonen aan dat, hoewel duizenden verbindingen een belangrijke rol spelen, twee de uiteindelijke smaak bepalen: suiker en zuur. Terwijl de hoeveelheid zuur slechts licht varieerde in de geteste tomaten, was er een grote variatie in suikergehalte (3,4-9,0 procent). Dat is belangrijk, want hoe groter de zuur-suikerverhouding, hoe zoeter de tomaat. En hoe zoeter de tomaat, hoe meer smaak hij bevat.

De bevindingen zijn goed nieuws voor tomatenkwekers, omdat ze een breed scala aan mogelijkheden tonen voor het aanpassen van suikerniveaus en het ontwikkelen van meer smaakvolle tomaten. Volgens de onderzoekers is het voor telers niet moeilijk om de smaak te verbeteren, omdat zowel suiker- als zuurgehalte betrouwbaar en goedkoop kan worden gemeten.


Bron:
Agricultural Research magazine.
Meer informatie:
www.nps.ars.usda.gov.
Publicatiedatum: