Seasun teelt in 6 kassen met een gezamenlijke oppervlakte van 50 hectare diverse soorten tomaten en paprika's in Kapelle, Zeeland. Tomaten hebben met 34,5 hectare de overhand en Cappricia leent zich bij uitstek voor kleinverpakkingen. Gresnigt: "De kwaliteit van de vruchten is absoluut de hoofdreden dat wij dit ras op grote schaal telen. De tomaten zien dieprood en zijn ongeacht de omstandigheden goed hard. Daarnaast scheuren ze niet en kun je de mooie vlakke trossen gemakkelijk in de eindverpakking leggen. De groene delen zouden iets beter kunnen. Tja, helemaal tevreden ben je als teler natuurlijk nooit."
Generatief wegzetten
"Begin december kwam het gewas als onuitgezette plantjes bij ons binnen. We starten altijd onder een vast AC-folie en schermdoek. Cappricia is een sterk vegetatief ras en met zo'n folie kunnen we dat tijdens de winter goed generatief wegzetten. Niet zozeer met een voornacht, al hanteren we wel 15 °C, maar vooral ook door te pieken in de middag. Als de zon meewerkt, heb ik er geen problemen mee als de temperatuur oploopt tot 30 °C. Vanwege het koude voorjaar hebben we dit seizoen de folie lang laten zitten tot half februari. Ver voor die tijd ongeveer drie weken na planten, hadden we de plantdichtheid verdubbeld door overal een extra stengel aan te houden. Bij het verdubbelen hebben we er wat blaadjes tussenuit gesneden. Nu, begin augustus, snijden we iedere week van onderen drie bladeren weg en halen we er ook regelmatig een blad tussenuit . Zo houden we het gewas mooi open. Rond half september worden de planten gekopt." Door het gewas goed te verzorgen, oogst Gresnigt ook in de tweede helft van het jaar nog voldoende vruchten van goede kwaliteit.
Rood oogsten
Gresnigt laat de eerste trossen op 5 vruchten snoeien, daarna worden dat er 6, dan weer 5 en uiteindelijk worden de laatste 4 à 5 trossen weer op 6 vruchten gesnoeid. "Je moet de vruchten niet te grof laten worden. 120 tot 130 gram gaat prima, maar vanaf 135 gram neemt de kans op scheuren wel wat toe. In een scheurgevoelige periode gaan we voor de zekerheid wat vaker rond, ongeveer 1,5 keer in de week. Normaal volstaat 1 keer per week om de trossen te knippen. Je kunt Cappricia mooi rood oogsten. Dat komt de smaak ten goede. Qua watergift- en voedingsstrategie is dit ras redelijk gemiddeld. We beginnen 's ochtends met grote beurten van 275 cc, vier keer per uur. 's Middags bouwen we de beurtgrootte af. Aan het water geven we met het warme weer een EC van 2, 5 mee. In het begin van de teelt 3,0 – 3,5. Ook druppelen we wat waterstofperoxide mee. Op deze locatie hebben we nogal last van overmatige wortelgroei en helaas heeft, net als alle andere rassen, ook Cappricia hier last van. Ze neemt dan wat moeilijker haar vrucht mee. Het is een groeiend probleem in Nederland."
Bron: Seeds & Sharing
Rijk Zwaan
www.rijkzwaan.nl