Russische groenten-en fruitimport stijgt 10% in eerste half jaar
Tabellen 1 t/m 4).
In de eerste zes maanden van dit jaar is 3,2 miljoen ton vers fruit ingevoerd. Dat is 8% meer dan vorig jaar in dezelfde tijd. Aan verse groenten werd in de periode januari/juni 1,5 miljoen ton ingevoerd. Dat komt neer op een groei van 12% ten opzicht van dezelfde maanden als in 2012.
Grote verschuivingen import appelen; veel meer uit Polen
Appelen en bananen zijn de twee grote importproducten bij vers fruit. De import van appelen is in de eerste helft van dit jaar met 14% gegroeid. Er is bij dit product wel sprake geweest van grote verschuivingen tussen de leveranciers. West Europese landen leverden begin dit jaar veel minder dan (begin) vorig jaar, Italië -51%, België -15%, Frankrijk -60%, Duitsland -57% en Nederland -54%. Ook een aantal ZHR-landen leverde aanzienlijk minder appelen aan Rusland, Chili -10%, Argentinië -7%. Uit Zuid Afrika en Nieuw Zeeland werd wel meer ingevoerd. China als tweede leverancier was ook met een aanzienlijk (-10%) kleinere geïmporteerde kwantum vertegenwoordigd op de Russische markt. Hier stond echter tegenover dat Polen heel veel meer appelen in Rusland kon afzetten. Ook Moldavië en Wit Rusland exporteerden veel meer naar buurland Rusland (tabel 6). Bananen komen vooral uit Ecuador en voor dit land is bananen vrijwel het enige exportproduct naar Rusland.
Soft citrus en sinaasappelen zijn andere belangrijke producten. Van beide groeide de import in de eerste helft van dit jaar licht (+2%). De import van peren viel behoorlijk (-15%) terug. De import uit België, op jaarrond basis gezien de belangrijkste perenleverancier van Rusland, viel fors (-43%) terug. Minder hardfruit uit Nederland en België De import van peren uit Nederland kelderde nog sterker (-60%). Ook België leverde in de eerste helft van dit jaar aanzienlijk minder peren. Grotere leveringen uit oa. Argentinië konden de totale perenimport begin jaar niet compenseren (tabel 7).
Een groep producten in de middenmoot van de importlijst van vers fruit laat een forse importgroei zien in de eerste helft van jaar, het gaat om: citroenen ((+11%), druiven (+18%), grapefruit (+23%), kiwi's (+8%), perziken (+13%), aardbeien (+8%) en abrikozen (+13%). Kleinere fruitproducten waarvan de import gestaag doorgroeit zijn: avocado's, mango's, vijgen en bessen.
Wat de fruitleveranciers betreft laten aal belangrijke landen forse groeipercentages zien: Ecuador (+16%), Polen (+37%), Egypte +17%), Turkije (+12%) en Argentinië (+15%). Dan volgt een groep waarvan de import een daling laat zien, nl.: China (-44%), Spanje (-10%) en Marokko (-18%).
Meer groenten uit Nederland en België
Tomaten is veruit het belangrijkste groenteproduct dat Rusland invoert. Ongeveer de helft komt uit Turkije. De totale tomatenimport is in de eerste helft van dit jaar iets (+4%) gegroeid maar uit Turkije kwam wel minder (-7%). Nederland is de zesde leverancier. Volgens cijfers van de Russische douane is de import uit Nederland in de eerste zes maanden met meer dan 10% gegroeid (tabel 5). Uien zijn (in hoeveelheid) het tweede groenteproduct. Nederland is nog steeds de belangrijkste leverancier ondanks de zeer forse daling (halvering) van de leveringen in 2012. In de eerste helft van dit jaar herstelde de import uit Nederland zich (+18%) (tabel 8). Bij peen zien we iets dergelijks als het om de import uit Nederland gaat: een daling in de voorgaande jaren en een herstel begin dit jaar (tabel 9). Bij sluitkool daarentegen werd er begin dit jaar na de forse krimp vorig jaar nog minder uit Nederland ingevoerd (tabel 10).
In z'n totaliteit gezien is Turkije de grootste leverancier aan Rusland van verse groenten. China is de tweede en Israel net voor Nederland de derde. Polen, de vijfde op de lijst, ziet net als bij vers fruit ook bij verse groenten kans om steeds meer in Rusland af te zetten (tabel 3).
Veel minder hardfruit uit België
België levert vooral veel hardfruit aan Rusland. Het kleinere aanbod van hardfruit in het afgelopen seizoen verklaart de scherpe daling van de Belgische export naar Rusland. De export van verse groenten liet vorige jaar ook een forse daling zien (vooral door minder export van peen). In de eerste helft van dit jaar was er sprake van een herstel (tabel 13).
Voor meer info:
Fruit&VegetableFacts
Jan Kees Boon
[email protected]