Gaasboxx als geveldrain voorkomt wateroverlast
"Onder de kasvoet door kwam het water naar binnen. Tot de tweede tralie werd het nat. Dat is acht meter de kas in", vertelt aubergineteler Peter Zwinkels. "De grond in de kas is iets lager dan die eromheen. Het liep zo naar binnen en met drainageslangen kregen we het niet goed voor elkaar. Daar hebben we jaren last van gehad." Nico de Jong van JES Product Development bood een oplossing. Langs de gevel zijn Gaasboxxen geplaatst: opengewerkte kunststof blokken met daaromheen een waterdoorlatend filterdoek. Het regenwater wordt nu door de Gaasboxxen naar een nabijgelegen sloot geleid.
De honingraatstructuur van de Gaasboxx zorgt ervoor dat 95% van het volume vrij is voor wateropvang en infiltratie. Het water loopt naar de sloot.
Doordat kassen steeds hoger en groter worden en er daardoor steeds meer neerslag van kasdek en tegen de gevels aanslaat, is er steeds meer grondoppervlakte nodig om dit op te vangen. De Gaasboxx compenseert dat door de opvangcapaciteit van de grond flink te verhogen.
Ondergrondse wateropslag
Het Gaasboxx-systeem is afkomstig uit de weg- en waterbouw en werd in de tuinbouw bekend als ondergrondse wateropslag. De boxxen zijn uitgevoerd in honingraatstructuur: het sterke kunststof PP neemt 5% van de inhoud in beslag. De overige 95% is vrij beschikbaar voor water. Een box is LxHxB 0,90 x 0,45 x 0,30 cm (andere breedte zijn mogelijk)en dat betekent bij deze maat dat er per 7.80 meter, 1 m³ water in het systeem kan. "Veel meer dan bij bijvoorbeeld grind", vertelt Nico de Jong van JES Product Development, die de Gaasboxxen enkele jaren geleden succesvol bij de tuinbouw introduceerde. "Daarbij heb je maar dertig procent vrije ruimte. Bovendien is grint veel zwaarder en slibt het dicht." Dat wordt bij de Gaasboxxen voorkomen met het filtervlies dat om de boxen heen geplaatst is. Het water kan erdoor, grond, stof en vervuiling blijft erbuiten. Bij Zwinkels werd kortgeleden een Gaasboxx uit de grond gehaald omdat er werkzaamheden plaatsvonden. "Het vlies was als nieuw en geen grond in de Gaasboxxen."
Nico de Jong van JES Product Development en aubergineteler Peter Zwinkels deze zomer met de Gaasboxx. Rechtsonder het uiteinde van de drain in de sloot naast de kas.
Het uiteinde van de drain. Enkel wat fijn stof komt door het vlies heen de box in.
"Nergens last meer van"
De Gaasboxxen helpen inmiddels veel bestaande kassen uit de modder. "Bij nieuwe kassen wordt er ruimte gecreëerd voor het water. Bij bestaande kassen merk je vanzelf waar de knelpunten zitten", verklaart De Jong. Zwinkels heeft ze inmiddels, waar problemen waren, op drie plaatsen rond de kas liggen. "Het werkte en daarom hebben we er aan de andere zijgevel ook laten plaatsen", verklaart hij. "En tegenwoordig hebben we de boxxen ook langs de kopgevel liggen. We hebben nergens last meer van."
Voor meer informatie:
JES Product Development
Maasdijk 176
2676 LC Maasdijk
GSM: +31(0)654227865
Tel./Fax: +31(0)174 511106
E-mail: [email protected]