Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Algen telen tussen de tomaten in de kas bij Lans

In het voorjaar van 2008, heeft Van der Lans Projekt I BV (hierna te noemen: Lans) een kleinschalige proef uitgevoerd met de kweek van algen in fotobioreactoren in een lege kas. Een fotobioreactor bestaat uit transparante buizen waar het algenwater doorheen stroomt om blootgesteld te worden aan licht waardoor er fotosynthese op kan treden met als doel vermeerdering van de algen (figuur 1). Hiertoe zijn, door een gespecialiseerd bedrijf (Algaelink), buizen met een pompsysteem neergelegd waarin algen gekweekt werden. Dit project richtte zich op de algenkweek voor biobrandstoffen voor de luchtvaart en werd gevolgd door studenten van de Hogeschool Zeeland.

Tijdens de proef deden zich tal van knelpunten voor, waarvoor geen oplossing voorhanden was. Dit bleek direct het grootste probleem te zijn bij dit experiment: de kennis op het gebied van algenkweek in gesloten systemen is zeer beperkt.

In 2009 is onderhavig project opgestart als samenwerking tussen Lans en Prins & Dingemanse. In de optiek van Lans was de logische vervolgstap om proeven te doen met algenteelt systemen in een kas onder en/of tussen de gewassen (tomatenplanten). De algenteelt is dan aanvullend aan de hoofdteelt; er ontstaat een zogenaamde dubbelteelt. Dit zou een goede kans moeten bieden voor een "rendabele" algenteelt in de kassen. Lans zag goede mogelijkheden in de algenkweek ten behoeve van de aquacultuur sector. Hierin heeft zij een partner gevonden in Prins & Dingemanse, die meer ervaring heeft met het gebruik van algen specifiek voor de aquacultuur.

Prins & Dingemanse is in 2008 vanwege ontwikkelingen binnen de schaal- en schelpdierensector een pilot project gestart ten behoeve van het kweken van mosselen op het land. Schelpdieren voeden zich voornamelijk met verschillende soorten algen. Voor de kweek van schelpdieren op het land is dus een aanvoer van algen benodigd. Om deze aanvoer te kunnen bewerkstelligen is een efficiënt systeem voor het kweken van algen noodzakelijk. Voor Prins & Dingemanse is het extern (laten) kweken van algen tevens een reële optie. Lans is een goede partner hierbij, gezien de ervaring die zij eerder heeft opgedaan.

Het project is mogelijk gemaakt door een subsidie, Innovatie in de visketen. Dit is een subsidie van het toenmalige ministerie van Landbouw, Visserij en Natuurbeheer en de Europese Unie.



Doelstelling
Het hoofddoel van onderhavig project is als volgt gedefinieerd:
Mogelijkheden onderzoeken ten behoeve van algenkweek voor de aquacultuur sector met behulp van nieuwe technieken door energiestromen optimaal te benutten en tevens meervoudig ruimtegebruik van glastuinbouw toe te passen om te komen tot een kostprijstechnisch interessant product.

Het doel van de algenkweek, was om te kijken naar de mogelijkheden voor dubbel ruimtegebruik. Hierbij zou een eenvoudig en onderhoudsarm systeem ontwikkeld worden dat algen produceert naast de bestaande tuinbouwproducten van Lans; trostomaten. Bijkomend effect is een efficiënter gebruik van de energie die in de kas gestopt wordt om de tomaten te telen. Daarnaast zouden er goede koppelingen gemaakt kunnen worden met het water dat wordt gebruikt voor de tomaten.

Om de proef goed uit te kunnen voeren en om te onderzoeken welke alg het meest geschikt is om in een fotobioreactor te kweken, waren drie verschillende systemen nodig. De geteelde algen kunnen worden gebruikt door Prins & Dingemanse ten behoeve van de ontwikkeling van duurzame, binnendijkse kweek van schelpdieren. Het is essentieel voor de kweek van schaal- en schelpdieren om een goede kwaliteit algen te kunnen leveren. Hiertoe is een belangrijk doel van onderhavig project om te komen tot een gecontroleerde kweek van algen met specifieke eigenschappen. Deze eigenschappen zijn benoemd door Prins & Dingemanse, die tevens de gekweekte algen hierop heeft beoordeeld.

Bron: Lans
Publicatiedatum: