Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tentoonstelling Nederlandse voedselproductie in Rijksmuseum

In opdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad fotografeerde Henk Wildschut voor de tentoonstelling Document Nederland: Ons dagelijks brood een jaar lang de Nederlandse voedselproductie van groenten, fruit, vlees, melk, vis en eieren. De tentoonstelling geeft een zeer divers en zelfs tegendraads beeld van hoe ons eten wordt geproduceerd. Wildschut ging met een grote dosis scepsis op stap maar ontdekte dat de voedselproductie in Nederland veel voordelen kent.

Ons dagelijks brood toont dat de manier waarop ons eten wordt gemaakt mijlenver af staat van het romantische idee van 'het boerenleven', ook wanneer het gaat om het nu zo populaire biologische voedsel. Omdat de consument eist dat zijn voedsel goed en veilig is en dat er minder antibiotica worden gebruikt, wordt het productieproces steeds technischer en klinischer. Het resultaat is wel, dat niet-biologisch voedsel steeds meer net zo 'biologisch' is als biologische voedsel.

Wildschut: 'Alles in ons voedselproces is gerelateerd aan economie, efficiency en rendement. Hierdoor ontstaat er een grote afstand tussen de consument en de producten van het voedsel. Ik kwam er achter dat ik eigenlijk niet wist waar mijn eten vandaan kwam. Ik begon deze opdracht met het idee dat waarschijnlijk meer mensen zullen hebben, namelijk dat er van alles mis is met ons voedselsysteem. Ik ben daar veel genuanceerder over gaan denken. Grootschaligheid leidt ook tot innovatie, energiebesparing, betere controle op de kwaliteit van onze voeding en zelfs meer dierenwelzijn'.


Bron: Rijksmuseum


Publicatiedatum: