Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
snacksegment (Angelle,Sweetelle, Babeno), Climstar, Edioso en nieuwe introducties

Hoogtepunten open dag tomaat bij Syngenta

De open dag Tomaat van Syngenta is afgelopen week ook zeker druk bezocht. Niet alleen Nederlanders en Belgen, maar ook Japanners, Hongaren en Zwitsers wisten de weg naar de demokas te vinden. Kurt Lefebvre geeft een rondleiding langs de hoogtepunten van de veredelaar.



Kurt Lefebvre op de Open Dag Tomaat van Syngenta


Talloze tomaten uitgestald. Op naar de hoogtepunten!


Climstar

Uiteraard was er op de open dag veel aandacht voor de Climstar. De grove, arbeidsvriendelijke trostomaat is afgelopen seizoen voor het eerst commercieel geteeld op zo'n 31 hectare in België en Nederland. Het ras heeft een constante zetting en is bestand tegen moeilijkere condities. Die combinatie zorgt voor een hoog productie potentieel. De presentatiekwaliteit en houdbaarheid voldoen ruim aan de verwachtingen.

"De resultaten met Climstar van afgelopen seizoen zijn zeer tevredenstellend", vertelt Kurt Lefebvre. "Deze gaat zeker doorgroeien in het volgende traditionele seizoen."


Angelle-Sweetelle-Babeno



Het trio Angelle-Sweetelle-Babeno is naast elkaar uitgestald. Deze drie maken Syngenta al enkele jaren marktleider in dit snack segment. "Ze blijven onderscheidend op smaak en kwaliteit", verklaart Lefebvre. "Dat houden we sterk. We gaan niet voor meer productie met een minder goede smaak. Een variant met onvoldoende smaak gaat er in een vroeg proefstadium al uit. Dat is de enige manier om dit segment sterk te houden." De Sweetelle en Angelle verschillen vooral op generativiteit. De Babeno is net een tikje grover dan de andere twee (13-14 gram ipv 12).

Edioso



De Edioso is duidelijk te herkennen aan de unieke vruchtvorm: een beetje hoekig, een beetje paprikavormig. Daarbij heeft het ras een onderscheidende smaak. "En een hele mooie, dieprode kleur en glans. Een specialty met een hoge productwaarde", aldus Lefebvre. De Edioso heeft dit jaar in Groot Brittannië een award gekregen als beste nieuwe tomaatproduct. "De ervaringen zijn goed, maar het materiaal is geschikt voor beheerste groei", vertelt Lefebvre. "Geschikt voor telers die dit ook juist weten te positioneren in het handelskanaal."


Ook internationale aandacht voor de getoonde rassen


T311911
Naast deze reeds geïntroduceerde variëteiten is Syngenta druk bezig met een aantal nieuwe introducties. De 311911 is nog pré-commercieel, maar moet een rol gaan spelen in het topsegment tros-cherry. "Het echte smaaksegment, daar zien we potentie in. De productiepotentie is goed en de smaak en brix zijn zeer goed", vertelt Lefebvre. Het ras is daarbij sterk tegen scheuren, wat een probleem is in dit segment. "Dit ras wordt eerder gepositioneerd naar het hoge smaak segment voor restaurants om aan gerechten toe te voegen en zo veel smaak te brengen."

Worden dit soort introducties ook opgepakt in de keten? "Je weet welke teler waarmee bezig is", verklaart Lefebvre. "Sommige telers hebben al een kanaal richting groothandelsmarkten en restaurateurs. Zeker bij dit soort variëteiten: de producenten die 100% daarop telen staan regelmatig in contact met de retail. Dan wordt een introductie door de hele keten opgepakt."


T411114



"Vleestomaat 411114 is een verbetering voor de vleestomaten", vertelt Lefebvre. "Een gelijke goede vroegheid, maar een hoger productiepotentieel en mooie, egale vruchten. Ze zijn weinig geribt, maar heel uniform en grof." Het ras gaat het tweede testjaar in.

T601464



Boven 601470, onder de 601464.



Afsluitend met de opvallendste: de 20-grams cherrytomaat 601464 trekt bij binnenkomst meteen de aandacht dankzij de citroenachtige, gele kleur. Ook de vorm is onderscheidend: het lijken net grote bessen. "Daarbij heeft de 601464 echt een limoensmaak en een relatief hoge brix." De vrucht heeft een goede houdbaarheid en kan vroeg geoogst worden. Het ras, uiteraard een differentiatieproduct, is nog niet commercieel, maar ook vanuit telers is er veel interesse om dit te gaan testen. "Een nieuwkomer voor de toekomst", besluit Lefebvre.





Voor meer informatie:
Syngenta
Jacob Obrechtlaan 3a
Postbus 512
4600 AM Bergen op Zoom
The Netherlands
+31 164 225 500
www.syngenta.com