Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schijnconstructies in de uitzendbranche door gebruik dubbele boekhouding

Veel malafide uitzendbureaus gebruiken een schaduwboekhouding om te maskeren dat ze werknemers te weinig uitbetalen. Dit is de ervaring van het interventieteam voor de aanpak van malafide uitzendbureaus. Het Interventieteam Aanpak Malafide Uitzendbureaus is ruim een jaar geleden begonnen met hun aanpak. Het team pakt malafide uitzendbureaus aan die hun werknemers onderbetalen, illegaal laten werken en/of geen belastingen en premies afdragen. Door deze uitzendbureaus aan te pakken, willen we voorkomen dat mensen het slachtoffer worden van arbeidsuitbuiting. Ook willen we hiermee een einde maken aan de oneerlijke concurrentie voor ondernemers die het wel goed willen doen.

Het interventieteam ontdekte dat uitzendbureaus speciale software gebruiken om urenstaten automatisch om te zetten van 60 uur naar 40 uur. Deze laatste urenstaten halen bureaus tevoorschijn als de overheid of andere controle-instanties komen controleren. Hierdoor lijkt het alsof keurig volgens de regels gewerkt en verloond wordt. Maar in de praktijk moeten de werknemers veel meer uren werken dan waarvoor ze betaald krijgen.

De Inspectie SZW heeft boekhoudingen met speciale software uitgekamd. Daardoor kon het Interventieteam het afgelopen jaar uitzendbureaus met een dubbele administratie aanpakken. In het Interventieteam werken samen: Inspectie SZW, Belastingdienst en UWV.

Valse handtekening
"We maken verder gebruik van handschriftdeskundigen om onderbetaling aan te tonen", aldus Henk Dammers van de Inspectie SZW, leider van het team. "Vaak werken uitzendbureaus met voorschotten. Ze schrijven bijvoorbeeld een kwitantie uit voor 120 euro en vervalsen de handtekening van de werknemer. Veertig euro gaat naar de werknemer, tachtig euro steken ze zwart in hun zak waarover geen belasting wordt betaald."

"Als een werknemer tegen ons verklaart dat hij maar veertig euro heeft gekregen, zegt zo'n werkgever dat die liegt. Uit ons onderzoek bleek dat de handtekening op de kwitantie niet overeenkwam met die van de werknemer."

"Wij hebben ook onze controles verlegd naar de nacht en het weekend", zegt Dammers. "Dat doen we omdat malafide bureaus hun mensen op afwijkende tijden laten werken. Daarmee denken ze controles te ontlopen."

Bedrijven plukken
Een constructie van uitzendbureaus om geld te besparen is werknemers door te schuiven naar steeds andere BV's. Uitzendbureaus ontduiken hiermee de verplichting om personeel na een bepaalde tijd een vast contract aan te bieden; dan krijgen ze ook salaris als er geen werk is. Maar doordat medewerkers steeds voor een ander bedrijf moeten werken van dezelfde eigenaar, krijgen ze geen geld als er geen werk is.

Het interventieteam plukt malafide bedrijven zoveel mogelijk. Dammers: "Als het bedrijf belastingschulden heeft laten we ons, als het kan, vergezellen door de deurwaarder van de fiscus. Dan gaan de dure auto´s mee op de takelwagens." Hij vindt het schrijnend wat hij aantreft. "Mensen maken veel meer uren dan is afgesproken. Ze moeten blanco contracten ondertekenen. Op het loon worden onredelijke boetes ingehouden. En als je het er niet mee eens bent, kun je vertrekken. Mensen worden uitgebuit."

Eerder werd bekend dat door het werk van het Interventieteam Malafide Uitzendbureaus in een jaar ruim 3,3 miljoen euro boetes en naheffingen is opgelegd. Bij onderzoeken van het team zijn tot nu toe 84 uitzendbureaus en 174 inleners betrokken.

Voor de Aanpak Malafide Uitzendbureaus werkt de Inspectie SZW intensief samen met o.a. de Belastingdienst, UWV, IND, SNCU, SNA, werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en gemeenten. Samen met hen brengt de Inspectie misstanden in de uitzendbranche in kaart om ze vervolgens aan te pakken met de instrumenten die daarbij het meeste resultaat opleveren.

Publicatiedatum: