Gezonder, voedzamer én goedkoper eten dankzij simpele kooktechniek
'Swapignon' is een samentrekking van het Engelse woord 'Swap' – dat inruilen betekent – en champignon. Deze simpele techniek is door iedereen eenvoudig in de keuken toe te passen om de hoeveelheid koolhydraten en vet in de maaltijden te verminderen. En tegelijkertijd het vitaminen- en mineralengehalte te verhogen. Champignons bevatten immers amper calorieën en vet en zijn rijk aan de vitamines B en D en de mineralen kalium, fosfor en koper. Bovendien bevatten ze - net als vlees - veel eiwitten en geeft deze vezelrijke supergroente eerder een verzadigingsgevoel.
Vlezige structuur
De basistechniek van 'swapignon' bestaat uit drie eenvoudige stappen. Om te beginnen hakt u de champignons fijn. Vervolgens bakt u de gehakte champignons in boter of olie totdat ze goudbruin zijn. Deze mix combineert u tenslotte met een kleiner stukje vlees dan dat u normaal gesproken gewend bent. Dankzij de vlezige structuur van champignons zal er geen verlies aan smaak optreden. Dit extra portie groente maakt de maaltijd niet alleen gezonder en voedzamer, maar ook goedkoper. Champignons zijn immers minder duur dan vlees.
Meer mogelijkheden
De nieuwe kooktechniek 'swapignon' kan ook op andere manieren worden toegepast. Door nog meer fijngehakte champignons aan de maaltijd toe te voegen, neemt het volume toe zonder dat de hoeveelheid vet en calorieën noemenswaardig wordt verhoogd. Vervang in gerechten als lasagne, macaroni, spaghetti en chili concarne de helft van het gehakt door fijngehakte champignons. En doe blokjes champignons in soepen en sauzen. Deze 'verborgen' groente voegen extra vitaminen en mineralen aan de maaltijden toe. Daarnaast zijn champignons prima vleesvervangers op 'Meatless Monday'. Een uit Amerika en Engeland overgewaaid fenomeen, waarbij op maandag geen vlees gegeten wordt. Voor de lekkerste champignonrecepten gaat u naar www.champignonidee.nl. Of wordt fan van deze supergroente op www.facebook.com/champignonidee