Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"geen misbruik van fraudegevoelige regeling"

4 miljoen naheffing bij uitzendbureau Van Koppen & Van Eijk

Uitzendbureau Van Koppen & Van Eijk heeft recentelijk een navordering van 4 miljoen euro gekregen van de Belastingdienst. Dat bevestigt directeur Fons van Eijk aan de Volkskrant. Volgens de directie van het bedrijf zijn opleidingen waarvoor belastingvoordeel was toegekend, later als ondermaats beoordeeld.

De Belastingdienst is de afgelopen jaren miljoenen euro's misgelopen. Dat gebeurde via de WVA, een wet waarmee ondernemers belastingvoordeel kunnen claimen als een werknemer een deugdelijke opleiding volgt. Nu blijkt echter dat een aantal opleidingen waarvoor belastingvoordeel is geclaimd, ondermaats zijn. Ook zouden werkgevers de opleidingen niet kiezen om hun personeel bij te scholen, maar om er zelf financieel beter van te worden. De roc's hielpen hieraan mee door opleidingen aan te bieden waarvan de fiscale voordelen hoger waren dan de kosten.

Terugvorderen
De Belastingdienst en de Onderwijsinspectie zijn bezig met een onderzoek en de Belastingdienst is inmiddels begonnen met terugvorderen. Uitzendbureau Van Koppen & Van Eijk heeft een naheffing gekregen van 4 miljoen euro, bevestigt het bedrijf aan de Volkskrant.

Geen misbruik
Peter Fons en Derk Beetsma van Van Koppen & Van Eijk laten op hun website weten dat er door het bedrijf geen misbruik is gemaakt van de regeling. Volgens het bedrijf zijn de opleidingen achteraf door de onderwijsinspectie ondermaats bevonden.

Het personeel van Van Koppen & Van Eijk volgde onder andere opleidingen bij het inmiddels failliete P3 Transfer. Een aantal opleidingen van P3 Transfer wordt door de Onderwijsinspectie als ondermaats beoordeeld.

"Van Koppen & Van Eijk heeft, toen we begonnen met deze opleidingen, vooraf de accountant (BDO) en de belastingdienst jaarlijks verzocht een oordeel te geven over de regeling", schrijft het bedrijf in een reactie op de website. De accountant gaf positief advies af en de belastingdienst verklaarde mondeling geen bezwaar te hebben. "Tot een half jaar geleden. We waren inmiddels 5 jaar verder", staat in de verklaring. Het uitzendbureau beroept zich nu op het opgewekte vertrouwen en fatsoenlijk bestuur. "Gebaseerd op het gegeven dat je als burger en bedrijf moet kunnen vertrouwen op door de overheid gecertificeerde instellingen zoals R.O.C. en op mondelinge verklaringen van de overheidsmedewerkers." Het bedrijf is nu in overleg met de belastingdienst om de zaak op te lossen.

Ook de opleidingen van de Global Academy Enschede zijn afgekeurd door de inspectie. Namen van andere roc's worden niet bekend gemaakt.

Het totale bedrag dat bedrijven ten onrechte aan belastingkorting hebben geclaimd, is nog niet duidelijk. Betrokkenen schatten het op tientallen miljoenen euro's.

De WVA wordt per 1 januari 2014 afgeschaft.


Publicatiedatum: