Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onderzoek onder leden AVAG Plus:

Omzet Nederlandse tuinbouwtoeleveranciers 2,6 miljard euro

Uit onderzoek, uitgevoerd in 2012, blijkt dat de tuinbouwtoeleveranciers een omzet behalen van 2,6 miljard euro. Ze vertegenwoordigen een toenemend aandeel van de totale toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex. In het onderzoeksrapport “Tuinbouwtoeleveranciers veroveren de wereld” geven de bedrijven aan te verwachten dat dit aandeel zal groeien door verdere internationale expansie.

Economische kengetallen

De bruto toegevoegde waarde van de totale toeleveranciers in het glastuinbouwcomplex is gestegen van 2 miljard (in 1995) naar ruim 3 miljard euro (in 2009). Het aandeel in de toegevoegde waarde van de glastuinbouwbranche (7,2 miljard euro in 2009) is daarmee gestegen van 36% naar 45%. Onderzoek levert op dat na 2020 de sector toeleveranciers, inclusief energie, uitgangsmateriaal en dienstverlening, in Nederland qua toegevoegde waarde zelfs groter wordt dan de primaire tuinbouw. De werkgelegenheid van deze brancheverenigingen bedraagt circa 6500 arbeidsplaatsen.

Internationale groei

Anno 2013 zijn de meeste bedrijven in de tuinbouwtoelevering ook in het buitenland actief. Het percentage van de omzet dat in het buitenland wordt behaald, verschilt per branchevereniging van 11% tot 57%. Vijftig procent van deze omzet wordt behaald in West Europa.

Buiten Europa zijn grote markten als Rusland, Turkije, Mexico, Oost Afrika en het Verre Oosten het belangrijkst. Zonder uitzondering verwachten deze MKB’ers verdere omzetverhoging in het buitenland en dat de omzet in Nederland gelijk blijft of licht daalt. De geënquêteerde bedrijven vinden vergaande samenwerking en het bouwen van duurzame relaties een “must” voor de toekomst.

Invulling van duurzaamheid

De Nederlandse tuinbouwsector teelt op een klein oppervlak, met een minimaal effect op de leefomgeving, gezond voedsel, bloemen en planten. Door de groei van de wereldbevolking, de trek naar de stad en de stijgende inkomens in de emerging markets, neemt de vraag naar kwalitatief hoogwaardige verse groenten en bloemen toe. De opkomende retail in deze landen stelt ook eisen aan een meer duurzame productiewijze waarin de bedekte tuinbouw een belangrijke rol speelt.

Bedekte tuinbouw is een oplossing voor schaarste aan water, energie en meststoffen

De voor bedekte tuinbouw benodigde combinatie van goede kennis, kassen, apparatuur en management wordt steeds meer ook internationaal geleverd door de (technische) toeleveranciers. De leden van de vier brancheverenigingen hebben op het gebied van duurzaamheid allen hun gespecialiseerde bijdrage. De bedrijven leveren bijvoorbeeld oplossingen voor aardwarmte – en zonne-energieprojecten, biologische en geïntegreerde gewasbescherming, bodem- en substraatoplossingen en watermanagement systemen. De technologietoeleveranciers spelen concreet in op de lokale economie en het klimaat in de betreffende landen en stemmen hun concepten af op de vraag. Hiermee leveren de bedrijven van Low-Tech tot High-Tech productiesystemen voor de bedekte tuinbouw.

Onderzoek uitgevoerd door LEI-WUR i.o.v. AVAG Plus

AVAG Plus is de overkoepelende organisatie voor ruim 100 bedrijven gespecialiseerd in tuinbouwtoelevering en –dienstverlening. Dit onderzoek is op verzoek van AVAG Plus onder de leden van de 4 brancheverenigingen AVAG (kassenbouw, installaties en technische equipement), VPN (potgrond en substraat), VTTB (leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, verpakkingen en verbruiksartikelen) en OVTO (kennis en advies), uitgevoerd door het LEI Wageningen UR en mede gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken.


Publicatiedatum: