In 2011 breidde Den Berk bvba te Merksplas (B) de bestaande serre van 11 ha uit met 9 ha. Hierbij maakten de beide ondernemers, Koen Lauwerysen en Luc Beirinckx, een keuze voor het dekglas Diffulite+. Martin van Zeijl van P.L.J. Bom Group: “Een herfstteelt en jaarrondteelt later zijn ze nog steeds zeer tevreden met deze keuze.”
Het bedrijf van Den Berk bvba is gebouwd in 2 fasen. Tussen de bouw van de eerste fase in 2008 en de tweede fase in 2011, ging er als gevolg van onderzoek en praktijkervaringen meer en meer aandacht uit naar de mogelijkheden van diffuus en antireflectie (AR) glas. Dit was ook de ondernemers Koen en Luc niet ontgaan. Als ondernemers dragen zij een duurzaam toekomstperspectief immers hoog in het vaandel.
Luchtfoto tijdens bouw van de 2e fase in juli 2011. Rechts het bestaande bedrijf uit 2008.
Diffulite+
De kassenbouwer Bom Groep uit Naaldwijk bood in samenwerking met een partner HT Glass B.V. het dekglas Diffulite+ aan. Het basisglas van Diffulite+ is Low Iron glas. Tijdens de productie wordt d.m.v. een walsrol een structuur aangebracht op het glas welke zorgt voor de diffusiteit. Daarnaast wordt het glas aan beide zijden voorzien van een AR-coating, waardoor de lichttransmissie substantieel verhoogt. Tevens wordt het glas in een ‘geharde’ uitvoering geleverd. Op het moment dat de serre werd gebouwd, was er glas voorhanden met een te verwachte haze-factor van ca.15%, een hemisferische lichttransmissie van +/- 88,5% en een loodrechte lichttransmissie van minimaal 96%.
Knopen doorhakken
Aan de onderbouwing van de besluitvorming lagen de volgende uitgangspunten ten grondslag. Hierbij baseerden zij zich op een hemisferische lichtverhoging van 6-7%. De haze-factor van ca. 15% beschouwden ze als een voordeel, maar er werd in mindere mate rekening mee gehouden in de berekeningen omdat de invloed van dergelijke beperkte haze-factor moeilijk in te schatten was. Ervan uitgaand dat 1% lichtverhoging resulteert in 0,7% productieverhoging, kwamen ze uit bij een terugverdientijd van 8-10 jaar. Een belangrijk aspect bij hun keuze, was het lage risico dat verbonden is aan dergelijke investering. De hogere lichtwinst zal altijd een voordeel blijven en het rendement ervan is niet afhankelijk van bijvoorbeeld veranderende marktsituaties, wetgeving en dergelijke.
De bevestiging
Na het afronden van de serrebouw werd er in 2011 nog een herfstteelt geplant. Al snel bleek dat onder het Diffulite+ glas veel hogere etmaaltemperaturen moesten gerealiseerd worden dan bij andere herfsttelers om het gewas in balans te houden. Door het hogere tempo en vooral ook het hogere gerealiseerde vruchtgewicht werd al snel duidelijk dat teelten onder dit glas een hoog productiepotentieel hebben.
Begin januari 2012 werd de eerste jaarrondteelt geplant. Hierbij viel de keuze op de trostomaat Merlice. Door het vele licht werd het gewas snel erg krachtig en om de teelt in de juiste balans te houden, werd daarom de stengeldichtheid in 3 keer opgetrokken van 2,5 st/m² naar 4,375 st/m², terwijl in het andere gedeelte van het bedrijf de stengeldichtheid 3,75 st/m² was onder het standaardglas. De hoge stengeldichtheid was ook zeker nodig om niet te hoge vruchtgewichten te verkrijgen. Ondanks de hoge stengeldichtheid lag het vruchtgewicht toch gemiddeld 10-15 gram hoger dan bij andere Merlice telers.
Door het hogere vruchtgewicht en het hogere aantal vruchten per m² - vanwege de hoge stengeldichtheid - werd de verwachte productieverhoging van 6% ruimschoots overschreden. Hierdoor zal de werkelijke terugverdientijd op ongeveer 6 jaar uitkomen.
Koen en Luc zijn er van overtuigd dat de komende jaren nog hele mooie productieresultaten kunnen worden behaald dankzij Diffulite+. “We hebben dan ook nog geen moment spijt gehad van onze keuze. De juiste combinatie van de hoge lichttransmissie en de diffusiteit hetgeen Diffulite+ biedt, geeft ons heel veel vertrouwen voor de toekomst,” aldus de ondernemers.
Nieuwbouwproject Luc Beirinckx
Waar het Diffulite+ glas dat bij Den Berk is geleverd nog hoofdzakelijk AR glas is en gezien de 12% haze in mindere mate diffuus glas, heeft HT Glass ondertussen ook Diffulite+ glas met haze-factoren van 30% of 50% op de markt. Volgens de ervaringen van Koen en Luc zullen onder dit type glas zowel op productief vlak, maar nog meer op kwalitatief vlak nog betere resultaten mogelijk zijn. De grotere hoeveelheid energie die binnenkomt met het vele licht vanwege de AR-coating, zal bij een hogere haze factor immers beter verspreid worden in het gewas, wat resulteert in een minder extreem klimaat op hete zomerdagen. Inmiddels is Luc Beirinckx op zijn bestaande bedrijf bezig met het deels vervangen en uitbreiden van 4,2 ha nieuwe kas met belichting. Vanwege de belichting en de ervaring met Diffulite+ bij Den Berk, koos Luc ervoor om deze kas eveneens te beglazen met Diffulite+ glas maar dan met 30% haze-factor.
Bij de levering werden op verschillende monsters lichtmetingen uitgevoerd door de WUR. De resultaten van de lichttransmissies lagen ruim boven de verwachte loodrechte lichttransmissie van 96% en hemisferische lichttransmissie van 88%.
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met onderstaande bedrijven.
Bom Groep
tel (0174) 62 94 41
HT Glass bv
tel (045) 571 14 55