Het voordeel voor HAK is dat zout in zijn producten slechts één functie heeft: smaak. Het dient niet mede als conserveringsmiddel, zoals bij vleeswaren of voor textuur, zoals bij brood. In de zomer van 2009 is begonnen met de stapsgewijze zoutreductie bij de zomergroenten. "We wilden niet in een keer naar een reductie van 30%. De consument moest in stapjes wennen aan het geherformuleerde product, want als de stap te groot is, is het risico dat de consument zelf extra zout gaat toevoegen of dat de consument overstapt op een zouter alternatief", zegt Ilse van der Voort, productontwikkelaar bij HAK.
Receptuurproducten
Bij een groot aantal enkelvoudige groenten is alleen het zoutgehalte verlaagd, omdat er niets anders wordt toegevoegd. Bij receptuurproducten zoals rode kool en rode bieten waar behalve zout ook andere smaakmakers zoals azijn en kruiden inzitten, moest het bedrijf aan de gehele receptuur sleutelen om de smaak weer goed in balans te krijgen. "Rode bieten zoetzuur en rode kool-varianten zijn onze echte HAK-receptuurproducten, daar waren we voorzichtiger mee wat betreft de smaak."Hoger dan de streefnorm
Voor doperwten, wortelen en witte bonen in tomatensaus is HAK boven de streefnorm van het Voedingscentrum uitgekomen. "We waren veel te bang dat mensen zouden afhaken. Of meer zout toevoegen vergeleken met wat wij zouden toevoegen." HAK onderhoudt nauw contact met het Voedingscentrum in de hoop hen te overtuigen dat de norm niet is, mede omdat het aandeel zout in het voedingspatroon van de consument uit groente slechts 3% is.Geen alternatieven
HAK heeft ook het effect van zoutalternatieven onderzocht om eventueel een nog lager zoutgehalte te halen. "We zijn over geen enkel alternatief positief wat betreft de smaak. Bovendien past het niet bij onze producten om een extra declaratie toe te voegen in de vorm van een gistextract, aroma of een of meerdere mineraalzouten. Nu voegen we over het algemeen alleen wat zout, suiker en water toe."bron: VMT