Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Invloed Duitse supermarkten op kolenteelt steeds groter

Onze Oosterburen telen zo’n 20.000 hectare aan brassica’s, waarvan de helft sluitkool. Een populair product dus, dat vanuit de Duitse samenleving nauwlettend in de gaten wordt gehouden: wordt het wel duurzaam genoeg geproduceerd? Ook supermarkten bemoeien zich met het middelengebruik.



Voor de Nederlandse telers lijkt Duitsland geen groot exportland, eerder een concurrent. Qua koolconsumptie is het land prima zelfvoorzienend. Er wordt
in het seizoen meer kool geëxporteerd, dan geïmporteerd. De vroege oogst van bloemkool in de Rijnvallei is interessant om te exporteren naar landen als Engeland, waar men niet zo vroeg aan de markt kan zijn. Voor sluitkool zijn Scandinavië en Zuidoost-Europa exportmarkten. Vreemd genoeg worden buurlanden Polen en Rusland met bewaarkool vooral bevoorraad vanuit Nederland. Blijkbaar zijn contacten en vertrouwen belangrijker dan transportkosten. De Duitse koolmarkt is nog het meest interessant voor de Nederlandse plantenkwekers, waarvan er meerdere dicht tegen de Duitse grens aan liggen.

Invloed supermarkten

Meer dan de Nederlander is de Duitse consument bezig met milieubewuste keuzes. Dat uit zich in een groter areaal aan biologisch geteelde kool. Bovenop de gebruiksregels, die per ‘Bundesland’ bepaald worden, vragen de Duitse supermarkten
naar verdere beperking van chemische middelen. Zowel het aantal middelen, als een MRL-reductie wordt geëist. Het lijkt een MRL-wedloop tussen de supermarkten te worden. Dat vergt van de Duitse teler een zeer alerte houding en actief beleid in gewasbescherming. Gewasbescherming betekent in dit geval niet alleen bestrijding, maar zeker ook voorkoming van schade door een goed groeiend gewas. Gewasversterkende bemesting met kali, chloor, calcium, magnesium, silicium en sulfaten kan een andere manier van gewasbescherming zijn.

Inwendig zwart

Voor de sluitkooltelers is er nóg een reden om aan bladbemesting te doen. Na jaren van onderzoek blijkt bij bewaarkool met inwendig zwart de hoeveelheid calcium in de kool lager te zijn dan in product zonder inwendig zwart. Ondanks dat inwendig zwart iets anders is als inwendig rand (tabaksblad), blijkt de oorsprong van eenzelfde aard. Duitse telers, voornamelijk in het teeltgebied voor bewaarkool Dithmarschen,
deden afgelopen seizoen proeven met een bladbemesting van 5 liter calciumchloride per hectare om inwendig zwart proberen te voorkomen.

Vreemde arbeid

De bedrijfsgrootte van de koolbedrijven is zeer verschillend. Er is wel een trend naar steeds grotere bedrijven, maar er zijn nog veel kleine, niet gespecialiseerde bedrijven. Uitzondering zijn enkele broccolitelers, die zich de laatste jaren ontwikkeld hebben tot over de 100 hectare. De oogst van dit product vergt veel vreemde arbeid. Ook worden nog veel zuurkoolrassen met de hand geoogst. Naast enkele vaste arbeidskrachten zijn er ook veel Poolse, Roemeense of Hongaarse arbeiders. De Polen en Hongaren met Duits paspoort mogen vrij werken in Europa, de Roemenen hebben nog een werkvergunning nodig. Telers zijn verplicht arbeiders onder goede omstandigheden te huisvesten op het bedrijf. Hierop wordt toegezien door de overheid. Maar ook hier komen de supermarkten om de hoek kijken. Zij willen niet in een negatief daglicht komen wanneer één van hun telers zijn zaakjes niet goed voor elkaar heeft.

Areaal

Van de 20.000 hectare brassica beslaat witte kool 7.000 hectare, gevolgd door bloemkool met 5.000 hectare. Daarna wedijveren koolrabi en broccoli om de
derde plaats, op de voet gevolgd door rode kool. Broccoli en spitskool zijn net
als in Nederland afgelopen jaren de stijgers geweest in areaal. Krimp is er voornamelijk in bloemkool. Na een goede start zijn de prijzen in bloemkool ook dit jaar matig geweest.

Bron: Seeds & Services Rijk Zwaan
Publicatiedatum: