Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luminaid timmert aan de weg met LED-oplossing voor teelt zachtfruit

Ook in de Hollandse winter zomerzon voor zachtfruit

Tholen – Het begon in 2012 met industriële LED-lijnbelichting, maar sinds 2016 is Luminaid ook actief in de glastuinbouw. Eerst met proeven, maar al snel volgde in november 2017 een aardbeienteler die zijn kas van 1 hectare liet volhangen met in totaal 10 kilometer assimilatiebelichting. Dit najaar volgt een tweede aardbeienteler zijn voorbeeld. Ook heeft Luminaid een speciaal belichtingsconcept voor de teelt van bramen onder glas ontwikkeld dat in september geïnstalleerd wordt.

 

Als nieuwkomer in de belichtingsmarkt voor de glastuinbouw richt Luminaid zich specifiek op de teelt van zachtfruit. Chris Boomaars: "In de teelt van aardbeien, een pionierende industrie, wordt met name gebruik gemaakt van conventionele assimilatieverlichting (HPS/SonT). LED-oplossingen worden sporadisch toegepast en het viel ons daarbij op dat er vaak gebruik gemaakt wordt van dezelfde belichtingsconcepten als die er bij de teelt van vruchtgroenten worden toegepast. Zonde eigenlijk, want waarom zou je investeren in belichting die vier meter boven het gewas hangt waardoor er veel vermogen nodig is en er ondertussen veel verlies van licht plaatsvindt?"

Dicht op het gewas zonder schade of lichtverlies
Vanuit hun achtergrond in de industriële LED-lijnbelichting werd een LED-oplossing speciaal voor de aardbeienteelt ontwikkeld. Frank Dings, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en technische uitvoering van de lichtconcepten van Luminaid: "In de teelt van aardbeien wordt met strek- of stuurlicht een snelle groeiboost aan de aardbeienplant gegeven om de plant wakker te schudden, maar vervolgens is er ook veel licht nodig om de rest van de dag de fotosynthese en daarmee de groei van de plant op gang te houden. Dat licht, dat 16 uur per dag brandt en waarmee als het ware de dag wordt verlengd, geven wij de plant in de Hollandse wintermaanden wanneer er weinig natuurlijk licht is."


Chris en Frank voor één van hun testapparaten in de showroom in Roosendaal. Luminaid ontwikkelt en produceert er alle armaturen zelf. Chris: "Bijna alle componenten komen uit Nederland en wij doen vervolgens de assemblage. Het is dus een echt Nederlands product of eigenlijk een EU-product rekening houdend met onze internationale ambities. Er zijn namelijk genoeg andere landen waar 's winters ook behoefte is aan extra licht voor de teelt van zachtfruit."

De lichtoplossing van Luminaid, Floralux.lt, is zo ontworpen dat de armaturen dicht boven het gewas hangen. Frank: "Aardbeienplanten blijven laag, dus kan onze assimilatiebelichting zo'n 30 centimeter boven de planten hangen." Risico op bladschade is er, ondanks een 200 keer hogere lichtintensiteit, niet. "De stralingswarmte is veel lager dan bij reguliere HPS-lampen."

Doordat de lampen dicht op het gewas kunnen hangen, treedt er ook geen lichtverlies op. Sowieso zijn de lampen energiezuinig. Frank: "Het totale verlichtingssysteem waarbij het lichtniveau op het bladerdek gemeten wordt gebruikt 75% minder stroom dan een HPS-verlichtingsysteem en zelfs 50% minder stroom ten opzichte van een andere LED-configuratie die evenveel licht geeft op het bladerdek geeft."

Spelen met spectrum en lenzen
Allemaal mooie cijfers, maar uiteindelijk draait het voor de teler natuurlijk ook om goede teeltresultaten. Een speciaal gekozen spectrum, met daarin 170 micromol PAR-licht en de toevoeging van wit licht, draagt hieraan bij. Bij Kwekerij Hereijgers spraken ze na hun eerste teelt met de nieuwe armaturen volgens de mannen van Luminaid van 'de beste teelt ooit gezien'. Het spectrum is getoetst door Proefcentrum Hoogstraten en de eerste teelt is begeleidt door Delphy. Reden voor Jong Fruit uit Dongen om dit najaar ook een kas met Floralux.lt te gaan belichten.


Met deze robot kan precies gemeten worden in welke hoek de lenzen afgesteld moeten worden.

Ondertussen heeft Luminaid ook een speciale LED-oplossing voor de teelt van bramen. Chris: "Door een geoptimaliseerd spectrum en door de innovatieve inzet van lenzen hoeft de belichting niet, zoals tot nu toe gebruikelijk, tussen het gewas te hangen. De lampen hangen gewoon boven het gewas, terwijl het licht ten opzichte van HPS overal evengoed op de bladeren van de bramenstruik schijnt, ook onderin."

Luminaid staat dit jaar voor het eerst op de Aardbeien Demodag op zaterdag 7 september.

Voor meer informatie:
Luminaid
Belder 45
4704 RK Roosendaal