Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CombiVliet, LTO Glaskracht en NL Jobs reageren op aantijgingen

Vakbond CNV en glastuinbouw botsen over functiewaardering in cao

Tholen – Volgens Vakbond CNV krijgen naar schatting 2000 werknemers in de glastuinbouw stelselmatig te weinig salaris. Het CNV haalt daarbij uit naar uitzendbureau NL Jobs en twee grote tomatentelers, Lans en CombiVliet. CombiViet en NL Jobs vinden de berichtgeving 'te zwart-wit'. Discussie is er onder andere over wat precies een handeling is en wanneer daar een hoger loon bij hoort.

Het CNV dreigt in het bericht op hun website nu naar de rechter te stappen, omdat de genoemde partijen volgens de vakbond de cao aan hun laars lappen. Als 'de druppel' haalt het CNV een individuele zaak aan waarin twee Poolse werknemers, die onder contract stonden bij NL Jobs en werkten bij CombiVliet, geen contractverlenging kregen. Volgens het CNV geen incident, maar iets structureels. "NL Jobs past een eigen beloningssysteem toe, in strijd met de cao. Veel werknemers zitten in een te lage functieschaal."

Cao-overleg
NL Jobs herkent zich niet in het artikel van CNV. "Er wordt onder andere gesuggereerd dat we niet willen praten als er discussie is, maar dat willen we wel", zegt directeur Jeroen van Leeuwen. "Sterker nog, we lossen individuele gevallen altijd op voor zover dat kan. Het zijn overigens incidenten, geen structurele misstanden zoals de CNV dat stelt. Daarnaast is er discussie over de interpretatie van een deel van de cao Glastuinbouw. Dat speelt op breder niveau. Het is niet aan ons om daarover in discussie te gaan, ook niet in individuele gevallen. Dat moet aan de cao-tafel besproken worden, en dat is waar het nu ook op de agenda staat. Namens onze inleners is dat LTO die dat bespreekt."

Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, acht het niet in het belang van het onderhandelingsproces om uitgebreid over de zaak te communiceren. Wel laat hij weten dat "uit de door het CNV gesignaleerde arbeidszaken bij een paar bedrijven een ernstig onderling verschil van opvatting blijkt over de toepassing en uitvoering van de functieschalen in de cao, die dateert uit 2011. Dergelijke verschillen zijn voor LTO Glaskracht Nederland belangrijke redenen om in een 'open' overleg met het CNV en FNV dit stelsel tijdens het cao-overleg serieus te bespreken, om uiteindelijk voor beide partijen resultaat te bereiken."

Structurele handelingen
CombiVliet laat in een reactie weten dat de zaken genuanceerder liggen dan door het CNV geschetst. Het bedrijf erkent zich niet in de manier waarop het CNV schrijft over de twee Poolse werknemers waarvan het contract niet werd verlengd. CombiVliet laat weten dat er sprake was van een ongelukkige situatie waarin de twee werknemers plotseling toch niet naar Polen verhuisden. In de planning was er toen geen ruimte meer voor beide werknemers. Inmiddels is dit echter rechtgezet en werkt de man weer bij CombiVliet, terwijl de vrouw elders werk heeft gevonden.

Het CNV en de glastuinbouwsector verschillen van mening over de uitleg van het functiewaarderingssysteem en de bijbehorende loonschalen. Wanneer werknemers meer dan acht structurele handelingen verrichten, hoort daar volgens de huidige cao een hogere beloning bij. De vraag is alleen wat een enkelvoudige handeling is. Jaarlijks een kerstboom optuigen in de kantine voor het creëren van een goede sfeer en een bedrijfsband hoort daar volgens CombiVliet niet bij.

Lans gaf desgevraagd geen commentaar op het artikel.