Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gebroeders Vahl, IJsselmuiden:

Kilo’s komkommers uit de Koekoekspolder

Tholen - "Het is nu echt komkommertijd", vertelt André Vahl met een knipoog. In medialand is het dan over het algemeen rustig, maar voor komkommertelers betekent het topdrukte. Het is begin juli en de zon schijnt volop. Het overvloedige licht maakt dat er veel geoogst wordt in de kassen in de Koekoekspolder in IJsselmuiden. André: "Als je als komkommerteler nu niet volop oogst, dan is dat niet best."
 

Dries en André Vahl bij de trailer die lege kisten naar de nabijgelegen kas van 3,1 hectare brengt.

"Wij houden van de hectiek die met komkommerteelt gepaard gaat. Het moet vooral niet te saai zijn", vervolgt André. Lange tijd werd naast de teelt van komkommers een herfstteelt tomaten aangehouden, maar sinds 2012 ligt de volle focus op de komkommerteelt bij het familiebedrijf dat in 1950 begon met de teelt van vollegrondsgroenten en witlof. In 1989 werd de stap naar de teelt op substraat in kassen gemaakt.
 

De geoogste komkommers liggen goed bevochtigd te wachten op verwerking in de schuur.

Vanuit de schuur schalt de radio ondertussen boven het geluid van de sorteer- en verpakmachines uit. Dries Vahl: "De laatste jaren zijn we hard gegroeid. Van 3 hectare in 1996 naar 10,1 hectare sinds 2014. In Duitsland teelt mijn broer Kees daarnaast nog op 4,6 hectare komkommers en paprika's. Komkommertelers met een areaal van meer dan 10 hectare zijn in Nederland op de vingers van één hand te tellen zijn. De teelt is moeilijk planbaar. Dat zorgt ervoor dat komkommerbedrijven langzamer groeien dan tomaten- en paprikatelers."
 
 
De komkommers gaan in kisten een machine in waar ze op een lopende band gezet worden en omgekeerd.

Duurzaam en lokaal voor vaste klanten
De komkommers uit de kassen worden duurzaam geteeld. Sinds 2013 kunnen er 'aardwarmtekomkommers' geoogst worden met dank aan aansluiting op een nabijgelegen put. Om de komkommers ook zo duurzaam mogelijk af te zetten proberen de gebroeders zoveel mogelijk lokaal te verkopen. André: "Met lokaal bedoel ik in dit geval Nederland. Steeds vaker komen klanten hun komkommers rechtstreeks bij ons ophalen. Dat scheelt transport en is beter voor het milieu. Ook leveren we aan streekwinkels."

De afzet verloopt via Best of Four. Zo'n 30 procent van de komkommers wordt op basis van jaarcontracten afgezet. Dries: "Een hoger percentage kan praktisch niet, omdat de teelt daarvoor te grillig is. Klanten hebben geen boodschap aan wat voor weer het is." In totaal is ongeveer 80 tot 85 procent van de jaarproductie aan het begin van elk seizoen al ingedekt. Ook die komkommers gaan vaak naar vaste klanten, veelal op basis van weekprijzen. André: "Wij zien steeds vaker dat de klant er de voorkeur aan geeft zijn komkommers bij één teler af te nemen, omdat de klant daarmee precies weet welke kwaliteit hij krijgt."
 
 
Op de lopende band worden de komkommers gewogen en gemeten, waarna ze per sortering in kisten belanden. Die kisten gaan vervolgens automatisch naar een machine die de komkommers inpakt. Afhankelijk van de klant kan dat in kisten of dozen van elk formaat, waarbij ook het sealen van de komkommers in de schuur bij Vahl kan worden gedaan.

Meerprijs voor belichting
In de teelt is gekozen voor een traditionele teelt, waarbij opvallend op 5 hectare vier keer per jaar van teelt gewisseld wordt. Dries: "Hierdoor kunnen wij van februari tot november goede kwaliteit leveren. Door bij elke teeltwissel een tussenplanting te doen, houden we daarbij onze productie zo vlak mogelijk. Per teeltwissel hebben we daardoor maar vier dagen geen oogst, tegenover drie weken bij een teeltwissel zonder tussenplanting."
 
 
Komkommers aan de hogedraad onder SON-T en onbelicht in de traditionele teelt.

In een klein deel van de kas, zo'n 0,2 hectare, is wel gekozen voor hogedraadteelt. Dries: "In 2016 hebben we dat onbelicht getest, maar toen bleek dat je in het begin je teelt teveel gewicht mist. Pas in week 14 begon het vruchtgewicht toe te nemen." Daarom hangen er boven de 2000 vierkante meter hogedraadteelt nu wel SON-T lampen. Dries: "De komkommerplanten houden van de stralingswarmte die je bij LED-lampen toch mist. Het probleem met belichting is alleen dat het ook een meerprijs moet opleveren op het moment dat je er jaarrond mee wilt gaan telen. Anders dan de Spaanse tomaten is de Spaanse komkommer echter 's winters een kwalitatief goed en goedkoper alternatief, dus kiest de handel dan toch daar voor."

Risicospreiding
Met hun tien hectare beschikken de komkommertelers over een groot volume, waardoor ze makkelijk meerdere pallets voor elke sortering aan hun afnemers kunnen leveren. Om ook in de toekomst te door te kunnen groeien, werd eind vorig jaar nog eens 2,4 hectare grond aangekocht. Duurzaamheid wordt daarbij niet vergeten, want naar verwachting wordt in mei 2019 een houtketel aangesloten op de kas van 3,1 hectare die in 2014 werd betrokken. Dries: "Net als de risicospreiding in je afzet, geldt ook voor je energievoorziening dat je de risico's moet spreiden. Ideaal zou een warmterotonde in de Koekoekspolder zijn, waarop verschillende bronnen en nog veel meer telers aangesloten worden. Ook wordt er gewerkt aan een tweede aardwarmtebron."

Voor meer informatie:
Maatschap Gebroeder Vahl
www.tuinderij-vahl.nl
[email protected]