Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rob Baan zoekt hulp: stadskas moet gezondheidscentrum worden

Tholen - Twee jaar na oprichting ging de stadskas in Den Haag vorige week failliet. Niet vreemd, vindt Rob Baan. Hij snapte het project van begin af aan niet. "Waarom zou je op een oppervlak van nog geen 1000 vierkante meter commercieel groenten gaan telen terwijl alleen al in het Westland en Bleiswijk op 35 miljoen vierkante meter veel beter en goedkoper groenten geteeld worden? Tomaten voor 18 euro de kilo met het Westland om de hoek en tilapia kweken met de Scheveningse haven zo dichtbij. Het is gewoon een rekenfout geweest en dat irriteert mij."

In december werd Rob voor het eerst gepeild om mee te denken om het project nieuw leven in te blazen. Rob: "In eerste instantie wilde ik niet, maar uiteindelijk raakte ik toch geïntrigeerd. Ik ben geschrokken van hoe slecht de teelt erbij stond. We hebben in Nederland hele goede teelttechnieken, maar die zijn niet gebruikt. Ook Nederlandse consultants zijn niet gehoord. Hoe eigenwijs kun je zijn?"

Educatiecentrum
Nu de kas er toch staat, wil Rob er graag iets goeds mee doen. Rob: "De kas staat in een van de armste wijken van Nederland. 7 van de 20 achterstandswijken in Nederland liggen in Den Haag, dus is het zaak om de wijk bij het project te betrekken, de wijk gezond te laten eten. Met dure tomaten verkopen schoot het project zijn doel voorbij. Mijn plan is om er een educatiecentrum van te maken waarbij de glastuinbouw betrokken wordt om te laten zien hoe makkelijk gezond eten eigenlijk is."

De stadskas past dus goed in Robs droom om van Nederland het gezondste land van de wereld te maken. "De aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten per dag haal je niet met alleen je avondeten. Ook lunches moeten heel veel groenten bevatten. Als enige land in Europa kent Nederland geen schoollunches. Maar stel je nu voor: een stadskas in een wijk waar gekookt wordt, waar scholen in de buurt een schoollunch krijgen en waar ze gelijk ook iets leren over groenteteelt. Dat is mijn plan."

Hulp
Voor dat plan zoekt Rob nadrukkelijk de hulp van andere partijen. Op zijn oproep kreeg Rob veel reacties. Daar probeert hij nu lijn in aan te brengen. Rob: "Ik kan het niet alleen. Ik kijk naar de glastuinbouwsector, maar zeker ook naar de politiek en naar verzekeraars. Welke verzekeraar is dapper en stapt er in? In de arme wijken in Den Haag zie je veel mensen met diabetes type 2, vooral door slechte voeding. Dat wil ik aanpakken."

Komende weken meer duidelijkheid
Curator Martijn Vermeeren bevestigt de interesse van Rob Baan in het project. "Na het faillissement hebben we diverse partijen in de markt aangeschreven en daarop is dit plan ook bij ons bekend gemaakt. Sindsdien zijn we met ze in gesprek." Of dit het ook wordt, daar is enkele dagen na het faillissement nog niets van te zeggen. Ook andere partijen hebben zich gemeld bij de curator, al zijn die plannen minder concreet.

De teelt gaat ondertussen gewoon door in de dakkas en ook de vissen zwemmen nog gewoon rond. "Ik zie ze voor me zwemmen. De operatie is verder draaiend, maar het is wel van belang om snel duidelijkheid te krijgen. Daar zijn we nu met man en macht aan bezig: contact houden met stakeholders en met partijen die iets kunnen betekenen." Hij verwacht daar de komende weken meer duidelijkheid over te kunnen geven. Dan moet ook de oorzaak van het faillissement duidelijk worden.

Uit een brief van een Haagse wethouder is inmiddels ook duidelijk geworden dat de rentabiliteit van de kwekerij al in het eerste teeltjaar, 2016, onder druk stond. Het nu failliet verklaarde UF de Schilde huurde de bovenste verdieping en de stadskas. Het pand zelf, The New Farm, is eigendom van Starterspanden Den Haag BV. Die constateerde in september 2016 al dat Urban Farmers moeite had met hun betalingsverplichtingen en heeft hiervoor in 2017 een voorziening voor genomen bij de jaarrekening.