Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Commissie Knottnerus:
"Wietproef moet groter aangepakt worden"
Tholen - Het kabinet moet de proef met legaal geteelde cannabis groter aanpakken dan gepland. Dat is het advies waar de commissie Knottnerus gistermiddag mee kwam.
In Nederland wordt de verkoop van wiet gedoogd, maar de teelt en distributie ervan niet. Daardoor is de teelt nu grotendeels in handen van het criminele circuit. In het regeerakkoord opperde het kabinet het plan om een proef te doen met een gesloten cannabisketen. De commissie werd aangesteld om het legaliseren van 'de achterdeur' te onderzoeken.
Ervaren telers
Bij de proef zouden 5 tot 10 telers betrokken zijn. Deze telers moeten een voldoende gevarieerd assortiment gaan leveren en aan strenge eisen voldoen. Omdat het produceren van sommige varianten specifieke kennis vereist, kunnen er kleine, ervaren telers ingeschakeld worden om hun expertise te delen, zo meldt het adviesrapport. "Inmenging met het criminele circuit moet daarbij worden voorkomen. De ervaren telers die aan het experiment willen deelnemen, hebben zo de mogelijkheid om uit het illegale circuit te treden."
Om tot een goed representatief onderzoek te komen vindt de commissie dat er veel meer dan de genoemde 6 tot 10 gemeenten aan de wietproef mee moeten doen.
Het experiment moet zo'n vier jaar duren. De commissie raadt het kabinet aan om minstens een jaar uit te trekken voor de voorbereiding.