Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Telegraaf: Moderne slavernij in Nederlandse kassen
De tuinbouw komt er niet goed vanaf dit weekend. In De Telegraaf staat een uitgebreid en zeer kritisch artikel over de arbeids- en leefomstandigheden van uitzendkrachten in de Nederlandse kassen. "Terwijl trosjes felrode cherrytomaten teder in luxe designdoosjes worden gedrapeerd, krijgen de mensen die ze plukken een behandeling die doet denken aan slavernij", aldus de krant.
De redactie van De Telegraaf heeft gefilmd in huis bij een aantal Poolse arbeidsmigranten en gevraagd naar hun werkomstandigheden. De groep zou 5.600 euro per maand aftikken voor bedroevende woonomstandigheden - inclusief ratten - en spreekt over gevaarlijke werkomstandigheden in de kassen. Ook seksuele intimidatie komt volgens de krant regelmatig voor en er zou zelfs sprake zijn van een vleeskeuring bij de uitzendkrachten.
De Telegraaf heeft ook met diverse uitzendbureaus contact opgenomen. Die herkennen de situatie niet. Het FNV ziet echter dat er de afgelopen jaren nauwelijks verbetering zichtbaar is in het oplossen van uitbuiting en onderbetaling van Oost-Europese arbeidskrachten.
Op social media wordt er uitgebreid en heftig gereageerd op het artikel. Schandalig, het afvoerputje van Nederland, uitbuiting; het imago van de tuinbouw gaat er niet op vooruit. Toch klinkt er ook een andere kant weer. "Net als in de transportsector gaat het hier om ondermijning van ons hele sociale systeem waardoor uiteindelijk iedereen er op achteruit gaat op een klein select groepje mensen na die de woekerwinsten in de zak steken."
LTO Glaskracht
LTO Glaskracht Nederland heeft gereageerd op het artikel en keurt misstanden met personeel dat werkzaam is in de glastuinbouw af. "Personeel is belangrijk en wordt niet als kostenpost gezien. Dat houdt in dat het werk veilig en gezond moet zijn. En dat arbeidsmigranten overeenkomstig de cao krijgen betaald en dat hun huisvesting voldoet aan de in de cao vastgelegde normen", vindt Sjaak van der Tak. "De berichten van De Telegraaf geven een schokkend beeld van enkele misstanden. LTO Glaskracht steunt het optreden tegen dit soort misstanden door de Inspectie SZW en Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten (SNCU) en heeft veelvuldig contact met deze instanties."