Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
De verlokking van de criminaliteit
Tholen - Hennepkwekerijen in de kas, een Belgische tomatenteler die zaken doet met het Mexicaanse kartel en nu een hele familie die kwekerijen gebruikt als dekmantel voor de productie en handel in heroïne. Hoe verleidelijk is de criminaliteit voor tuinders?
"Een heroïnezaak komen we in ieder geval niet vaak tegen in de tuinbouw. Ik zal niet zeggen dat het nooit zo is, maar het is op zijn minst uitzonderlijk te noemen." Dat bevestigt politiewoordvoerder Cor Spruijt naar aanleiding van het oprollen van een groot heroïnelab in een aantal groentenkwekerijen.
Dat deze combinatie niet vaak voorkomt, heeft volgens hem ook te maken met dat er eigenlijk maar weinig kassen in Brabant zijn. "In de Brabantse bossen wordt regelmatig drugsafval gedumpt – maar daar heb je gewoon minder tuinbouwbedrijven. Als ze daar kassen zouden hebben…", vertelt hij. Regelmatig worden er wel hennepkwekerijen op en rond glastuinbouwbedrijven ontdekt.
Ondermijning
Hoe zit het dan met deze bedrijven? Is dit iets waar je als teler voor kiest of is de tuinbouw iets waar criminelen kans in zien? "Allebei", verduidelijkt Cor. "In de hennep zien we aan de ene kant mensen die het gewoon eens gaan proberen. Dat komt overal voor, dus ook voor in de tuinbouw. Aan de andere kant komt ook ondermijning voor, waarbij de onderwereld probeert binnen te dringen in de bovenwereld. Er zullen ongetwijfeld tuinders zijn die benaderd worden met het aanbod om makkelijk geld te verdienen met de teelt van hennepplanten. We weten dat ze beide voorkomen en sluiten voor geen van beide onze ogen." Vooralsnog gaat het over hennep, maar Cor verwacht niet dat het in de heroïne heel anders zal zijn. "Al is daar nog minder over bekend."
Ook in deze zaak lijken de betrokken tuinbouwbedrijven niet puur en alleen als dekmantel opgezet. De kwekerijen werden gepacht en minstens een van de betrokkenen was al langere tijd actief in de groentensector. Het ging bovendien om professionele groentenkwekerijen, niet om kleinschalige of hobbykassen. Had je de groenten uit deze kassen kunnen eten? Is er risico geweest voor de volksgezondheid? Daar kan de politie vooralsnog geen antwoord op geven. "Dat is moeilijk in te schatten. Bij de ontmanteling nemen we natuurlijk geen enkel risico, maar we weten niet hoe daar gewerkt is. Als er rommel vrij is gekomen, had dat ook in het water en bij de planten kunnen komen. Dat draagt natuurlijk niet bij aan je tomaten."