Het Healthy Food Congress werd afgelopen vrijdag voor het eerst georganiseerd en is een vervolg op het Groentencongres van twee jaar geleden. Het congres ging vooraf aan een internationale, medische conferentie en wordt georganiseerd door partijen uit de AGF- en medische sector. Doelstelling is de samenwerking tussen beide te verbeteren op basis van onderzoeken, maar ook op basis van motivatie. "We hoeven niet alles te bewijzen om al in te kunnen grijpen", spraken organisatoren Rob Baan, dr Koen Joosten en Gert Mulder bij de aftrap.
Dr Koen Joosten en Rob Baan van Koppert Cress zijn belangrijke kartrekkers van de beweging om de AGF- en de medische sector dichter bij elkaar te krijgen.
Het promoten van groenten ten behoeve van de gezondheid is natuurlijk leuk voor de AGF-sector, maar volgens diverse presentaties veel breder dan dat. De overheid bijvoorbeeld kan volgens de sprekers enorm besparen op de ziektekosten door hier meer in te investeren - denk maar eens aan de 200 mensen die dagelijks diabetes krijgen. En het Care to Cure cateringsproject dat Hutten Catering bij ziekenhuis Bernhoven op heeft gezet, is volgens directeur Bob Hutten door de kortere opnames niet eens duurder voor de medische instelling en levert kortere opnames op. Verschillende professoren spraken ook over het belang van voeding in de eerste levensjaren. Indruk op de bezoekers maakten de cijfers van professor Steegers, die aantoonde dat gezonde voeding zelfs al 100 dagen voor de conceptie van belang is voor de ongeboren vrucht. Getallen over gezonde voeding bij diabetespatiënten en ook het betoog van een jonge geneeskundestudente die pleit voor meer aandacht voor voeding maakte indruk, net als de afsluitende woorden van Rob Baan waarin hij de noodzaak van een veranderend voedingspatroon voor de toekomstige voedselvoorziening aanstipte.
Kortom: genoeg redenen waarom bewust voeden belangrijk is. Maar, waarom is dat dan zo moeilijk? Waarom eet niet iedereen braaf zijn benodigde worteltjes en is er een manier om dit makkelijker te maken voor mensen? Ook daar werd op het Healthy Food Congress bij stilgestaan. En, misschien wel belangrijker, er werden ook verschillende oplossingen aangedragen. Met kinderen bijvoorbeeld niet praten over hoe gezond groente is, want dat interesseert ze geen biet, maar hoe mooi het eruit ziet en dat het precies zo is als in opa's tuin, is een van de tips van de Franse onderzoeker Sophie Nicklaus, gespecialiseerd in de groenteconsumptie van kinderen. En een diabetes-patient niet vertellen dat-ie ziek is en dat-ie z'n hele leven moet omgooien, maar hem de gelegenheid geven aan het idee te wennen. "En dan bied ik ze de keuze: of we gaan beginnen met medicatie, en dan kijk ik daar wat zuur bij", vertelt huisarts Tamara de Weijer. "Of, bied ik ze aan, mijn team en ik gaan een half jaar alles op alles zetten om de patiënt van die ziekte af te helpen. Welke keuze de patiënt ook maakt, het is prima – maar ik merk dat het ze een andere verantwoordelijkheid geeft."
In de fotoreportage en de komende dagen op onze websites meer over de presentaties op het Healthy Food Congress. Nu eerst de fotoreportage. In de zaal van het Healthy Food Congress waren naast de AGF-sector en een afvaardiging uit de medische sector echter vooral voedingsdeskundigen aanwezig: diëtisten en studenten voedingsleer. Het geeft aan dat de kloof tussen de AGF-producenten en de medische sector misschien kleiner wordt, maar nog lang niet gedicht is.