Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teelt bij de evenaar beïnvloed door klimaatverandering

De verwachting is dat de opwarming van de aarde een aanmerkelijke invloed zal hebben op de toekomstige opbrengst van allerlei gewassen van rijst tot vis. Dit zal voornamelijk invloed hebben op landen die dichter bij de evenaar liggen, zo waarschuwt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). 

Geografisch gezien zou de negatieve invloed van klimaatverandering in landen met een tropisch klimaat kunnen resulteren in lagere opbrengsten van rijst, graan, mais en sojabonen . Ook visserijen kunnen negatief beïnvloed worden door veranderingen in de watertemperatuur.

Tijdens een ontmoeting van ministers van Landbouw van landen in de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) kregen de deelnemende landen te horen dat veel belangrijke regio's wat betreft klimaatverandering al in de gevarenzone zitten. Dit kan de productiviteit van planten en dieren ernstig verminderen. Zo heeft onderzoek van de FAO bijvoorbeeld aangetoond dat er regio's binnen Azië zijn waar de limiet voor hittestress bij rijst al bijna is bereikt. Veranderingen in specifieke variabelen in het klimaat zijn ook belangrijk - zo kunnen hogere nachttemperaturen bijvoorbeeld een zeer negatieve invloed hebben op de rijstoogst. 

Gebaseerd op de bevindingen van de wereldwijde onderzoeksgemeenschap, verwacht het International Panel on Climate Change (IPCC) dat deze negatieve effecten van deze door mensen gecreëerde klimaatverandering in de toekomst alleen maar zullen verergeren.

Een veranderend klimaat voor teelt
"Veel APEC landen hebben de laatste jaren al de gevolgen van klimaatverandering ondervonden, vooral door natuurrampen. De grote meerderheid van deze natuurrampen zijn een gevolg van de klimaatverandering en het economische verlies loopt hierdoor jaarlijks in de miljarden dollars. Daarom is het ook zo belangrijk om nu actie te ondernemen", zegt Kundhavi Kadiresan, assistent directeur-generaal en FAO Regionale Vertegenwoordiger voor Azië en de Stille Oceaan. 

"Het is noodzakelijk dat we nu gaan nadenken over de acties die APEC landen en andere economieën moeten gaan ondernemen. Sectoren moeten zich aan gaan passen aan de wisselende vraag en aanbod. Er is geen snelle oplossing, maar het zeer belangrijk dat er nu gehandeld wordt," voegt Kadiresan toe. 

Er kan veel gedaan worden om de efficiëntie van de tuinbouw in Azië te verbeteren, zo zegt Kadiresan. De agrarische sector is verantwoordelijk voor ten minste een vijfde van de totale uitstoot van gassen. De schatting is dat 70% van het potentieel om de uitstoot van gassen te verminderen bij ontwikkelingslanden in een tropisch klimaat ligt,een groot deel van de landen in Azië dus. 

Actie wordt genomen
In Vietnam werkt de FAO samen met het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling om te onderzoeken of door middel van het zogenoemde System of Rice Intensification en verbeterde regels binnen de veehouderij de uitstoot van gassen verminderd kunnen worden. 

In Cambodja, Papoea-Nieuw-Guinea en Mongolië heeft FAO, in samenwerking met de Global Environment Facility (GEF), een programma opgericht waarmee de uitstoot beter in de gaten wordt gehouden en wordt gerapporteerd. Naar aanleiding van deze data kunnen er dan aanpassingen worden gedaan om de uitstoot te verminderen. 

De Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) is als organisatie van landen rondom de Grote Oceaan de aangewezen organisatie om de sterke leidersrol over deze kwestie op zich te nemen. Hiervoor is een sterke politieke toewijding nodig van de deelnemende landen, die bestaan uit zowel rijke als arme landen met zeer grote en ook kleine economieën. Veel van de deelnemende landen hebben echter uitstekende onderzoeksfaciliteiten, waardoor in APEC, in samenwerking met zijn leden, een voorbeeld voor de rest van de wereld kan zijn. 

Bron: FAO
Publicatiedatum: