Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jean Aerts, LTO Glaskracht:

“Uitvoering nieuwe richtlijnen waterzuivering is uitdaging voor de sector”

Tholen - Om glastuinbouwbedrijven te voorzien van informatie omtrent de nieuwe richtlijnen op het gebied van waterzuivering organiseerde Delphy gisteren in Horst de tweede Glastuinbouw Waterdag. Veel telers houden zich bezig met de waterstromen op hun bedrijf. Zij brengen de lozingsstromen in beeld en er is onderzocht of het haalbaar is om met een collectief het lozingswater te gaan zuiveren, zodat de telers aan de komende zuiveringsplicht kunnen voldoen. In 2017 moeten alle glastuinbouwbedrijven die niet collectief gaan zuiveren een beslissing over hun aanpak nemen. Inmiddels zijn er al een aantal door de BZG-goedgekeurde oplossingen om te gaan voldoen aan de nieuwe richtlijnen: WaterQ Defender, Priva Vialux, Water IQ Opticlear Diamond, Hortimax CleanLite, Enthoven Apollo en AgroZone HortiZone.



Een aandachtig gehoor bij de opening van Jean Aerts van LTO Glaskracht. Jean gaf aan dat het Hoofdlijnenakkoord ingrijpende veranderingen voor een teeltbedrijf kan mee brengen. Bovendien zal de handhaving strikt uitgevoerd gaan worden. Iedere teler moet daarin zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Het is een uitdaging voor de sector, want als het niet goed wordt uitgevoerd, zal de sector collectief gestraft worden door het steeds verder terugschroeven van toegelaten chemische gewasbeschermingsmiddelen.


Jaap bij de Vaate van Delphy heeft Water in zijn portefeuille als teamlid van Project & Innovaties. Jaap was dagvoorzitter.


John Hoogerbrugge van Horticoop. Horticoop biedt twee oplossingen aan: CleanLite van HortiMax en HortiZone. HortiZone is een oplossing die volledig met ozon werkt. Er zijn twee versies van HortiZone: Eco en Pro Plus. De laatste heeft een hogere capaciteit voor het zuiveren en ontsmetten.

Daarnaast presenteert John de Sodium Reduce Unit. Dit is een oplossing is om nutriënten uit het water te halen. Dit water bevat dan nog wel de meststoffen en wat gewoon gerecirculeerd kan worden.


David Peeters van Grodan benadrukt dat water hun aandacht heeft. Water wordt steeds schaarser en daar moet zuinig mee worden om gesprongen. Als leverancier van steenwolsubstraat blijven zij nieuwe producten ontwikkelen die minimale input vraagt en voor maximale output zorgt. David:"Waterstromen moeten geoptimaliseerd worden en lozingswater geminimaliseerd. Daar zijn wij van doordrongen."

Het GroSens systeem, met zijn verbeterde WG-meting, is een draadloos instrument die Grodan aanbiedt aan telers die precisie-irrigatie professioneel willen gebruiken om een optimale opbrengst en kwaliteit te realiseren. De e-Gro-app kan daar aangekoppeld worden, zodat men 24/7 inzicht heeft op de wortelomgeving.


René van der Stam van HortiMax presenteert CleanLite. Deze HortiMaX oplossing met lage druk UV in combinatie met waterstofperoxide is beschikbaar met een capaciteit vanaf 10m3 p/dag. René:"HortiMaX en Van Remmen UV hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de meest efficiënte toepassing van deze techniek. De nieuwe HortiMaX CleanLite is hiervan het resultaat."


Claudia Zuur van Horticoop en Bas Buiting AgroZone. Bas:"Door het gebruik van ozon in de HortiZone onstaat er een intens verbrandingsproces. Ozon is één van de sterkste oxidatoren. Het goede daaraan is dat het water verrijkt is na zuivering. Het 'afvalproduct' is immers zuurstof."


Peter Verberne (Kwekerij Verberne), Jack Janssens en Thomas van Leeuwen (Sweet Lions) en Marco Verheijen van LimGroup




Maarten van Hagen van Houweling

Het desinfectiemiddel Hydrocare wordt toegepast worden voor leidingen, betonvloeren, teelttafels, bevloeiingsmatten, plantcontainers, stekbakjes, plantkwekerskisten, antiworteldoek, handgereedschap, enz. De werkzame stof van Intra Hydrocare is 50% waterstofperoxide. Door slim gebruik te maken van specifieke stabilisatoren is Intra Hydrocare vele malen sterker dan normale waterstofperoxide.
Het effect van desinfectie is niet eenvoudig te controleren omdat ziekteverwekkers zoals bacteriën, schimmels en virussen meestal niet met het blote oog waarneembaar zijn. Daarom gebruikt Houweling (als distributeur van de producten van Intracare) meetapparatuur om het resultaat van ontsmetting te controleren. Dit is mogelijk op locatie en binnen een tijdsbestek van enkele minuten. Dus waarom niet even de koffie checken?






Bram van Gelder van WaterQ staat bij de jongste door BZG-goedgekeurde oplossing: Defender. Bram:"Het werkingsprincipe van oxidatie door toepassing van waterstofperoxide en lagedruk UV, is hierbij ontwikkeld tot een efficiënte oplossing voor het verwijderen van gewasbeschermingsmiddelen uit uw restwaterstromen."
Defender maakt gebruik van voorfiltratie (5 micron) en is zelfreinigend door middel van automatische wissers op de UV-lampen. Hierdoor heeft u geen salpeterzuurdosering nodig. Daarnaast is de Defender voorzien van alarm en logging systemen met touchscreen bediening voor procesbewaking.
Het is mogelijk de Defender te upgraden naar nullozing in combinatie met de Goalkeeper.



Linksonder Waterson, met de mobiele waterzuivering