Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
update Het Nieuwe Telen Paprika

Het Nieuwe Telen: gasprijs zal niet altijd zo blijven

Stefan Hendriks, consultant bij Delphy, geeft een update over de proef tot en met 1 september 2016. Het project wordt uitgevoerd bij Delphy-Improvement Centre in samenwerking met de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research

De plant staat generatief en heeft een marktconforme productie en een goede balans. Bij Maranello is het altijd de kunst om het gewas na de langste dag ook generatief te kunnen houden, zodat de plant ook in het najaar een goede productie geeft. Veel telers zijn nog erg sceptisch over HNT.

Zeker kijkend naar de huidige gasprijs ben je als teler geneigd om niet te gaan bezuinigen op de laatste kuub gas. Toch zal de gasprijs niet altijd op dit niveau blijven…en is het een goede zaak dat veel paprika telers de proef over HNT volgen. De resultaten tot nu toe zijn boven de verwachting. De productie is t/m week 34 is 26,17 kilo m2. Dit ligt ver boven de prognose van 30 kilo rode paprika's.





Het gas verbruik is t/m week 34 is 13,27m3. De doelstelling om onder de 20m3 te blijven wordt dus gemakkelijk behaald.

Zoals te zien is er vanaf week 14 bijna geen gasverbruik meer. Voor de toekomst zou het interessant zijn om te onderzoeken of we in de startfase met nog minder gas toe kunnen zonder verlies van kwaliteit. Als dit het geval is zou het gascontract voor de piekaanvoer verder naar beneden kunnen waardoor de energiekosten nog lager worden.

Meer weten over HNT
De paprikaproef is mogelijk gemaakt door financiering van Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken. Op vrijdagmiddag 30 september is er een open middag waarbij de proef wordt toegelicht en het gewas bekeken kan worden. Hierbij zijn projectleiders Jeroen Zwinkels van Delphy en Arie van Gelder van de WUR ook aanwezig zijn.

Voor meer informatie:
Delphy
Stefan Hendriks
06 82 44 05 97
s.hendriks@delphy.nl
www.delphy.nl


 
Publicatiedatum: