"Meer dan 30 kg paprika met minder dan 20 m3 gas is een uitdaging"
De twee onderwerpen waar Hendriks als teler tegenaan liep, zijn eigenlijk voor elke teler van belang: Het Nieuwe Telen en de toekomst van het bedrijf. Ook als consultant is Hendriks daar de afgelopen maanden dan ook druk mee geweest. "Waar wil ik met mijn bedrijf naar toe groeien? Hoe ga ik mijn product vermarkten?", verduidelijkt hij.
Nieuwe inzichten in het toepassen van HNT
Vaak is het met nieuwe teeltmethodieken zo dat ze eerst meerdere jaren moeten worden beproefd met goede resultaten voordat telers de concepten toe durven te passen op het eigen bedrijf. "Dit is bij HNT niet het geval. Dit maakt het voor veel paprikatelers interessant om HNT te volgen. Bedrijven met 2 schermdoeken kunnen stap voor stap de beproefde technieken van het HNT toepassen", vindt Hendriks.
Een paar zaken die hem opvallen zijn:
• Door in de nacht 2 schermen dicht te doen lopen de etmaaltemperatuur en het vocht op zonder teelt problemen.
• Overdag zien we ook dat het in de middag, mits het vocht het toelaat de kastemperatuur gerust op mag lopen naar boven de 30 graden.
• Een hoge etmaal temperatuur blijkt dus niet schadelijk voor de kwaliteit van de paprika.
• Door het laten wegvallen van de minimumbuis op sommige momenten hoeft de snelheid van afrijping en kwaliteit van de paprika's niet af te nemen.
Hieruit kunnen we tot nu toe concluderen dat het veelvoudig gebruiken van de twee schermen en het laten oplopen van de dagtemperatuur de energie besparing toeneemt. Bovendien komt naar voren dat de afrijping van de paprika sneller gaat.
Na twee goede jaren komt…nieuwbouw.
Wat Hendriks opvalt, is dat een consultant door ondernemers ook veel wordt gevraagd om mee te denken over schaalvergroting en/of de toekomstvisie van het bedrijf. "Wanneer er wordt gekozen voor nieuwbouw zie je dat de ondernemer steeds vaker met zijn of haar afnemer om de tafel gaat zitten om te kijken waar de kansen liggen voor de afzet." Daarbij komen onderwerpen aan bod als de kostprijs. Gaat die boven de 10 hectare nog verder omlaag? "Ik denk niet noemenswaardig. Een ondernemer moet er bovendien voor waken dat door de schaalvergroting de (teelt) opbrengsten niet afnemen." En kan een bedrijf boven de 10 ha. zijn/ haar klanten beter bedienen? "Ik denk het wel: Denk aan mogelijkheden van verpakken in de gewenste eindverpakking met bijbehorende kwaliteit met eigen logo voor naamsbekendheid! "
De komende weken houdt Stephan ons op de hoogte van de ontwikkelingen rond Het Nieuwe Telen en de paprikaproeven in het Delphy Improvement Centre. Voor wie meer informatie wil, is het ook mogelijk contact op te nemen voo reen bedrijfsbezoek om te discussiëren over de teelt of de bedrijfsvoering.
De paprikaproef is mogelijk gemaakt door financiering van Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.
Voor meer informatie:
Stefan Hendriks
Delphy
Telefoon: +31 68 24 40 597
Email: s.hendriks@delphy.nl