“Nieuwe kas geeft grond meer rust in zomer”
Het heiwerk is voor de bouwvak al de grond in gegaan en deze week is in Oude Tonge ook de eerste tralie overeind gezet. Het gaat om de kas van Ad Coolbergen, die met 2,3 hectare vergroot wordt. "We zien dat er in de winter meer handel is. Dat is een paar jaar geleden weggeweest, maar komt weer op. Dat geeft ruimte op de markt", vertelt de teler. Als oorzaak daarvoor wijst hij op de wens van afnemers om risico's te spreiden. "In de wintermaanden is Italië marktleider maar blijft er ook handel naar Nederland komen. De productie in Italië kan toch wisselend zijn", vertelt Coolbergen, die zelf ook in Italië teelt. "Klanten gaan grotendeels voor Italiaans product en vullen het aan met Nederlands product. Zo zijn we geen concurrent van onze eigen Italiaanse productie, maar zien we wel kansen voor de Nederlandse teelt."
De tendens is te zien in heel Nederland, waar het areaal radijs de afgelopen jaren langzaam weer groeit. "Een jaar of tien geleden zijn flink wat telers gestopt - kleinere jaarrondtelers en gelegenheidstelers, die bijvoorbeeld alleen in het voorjaar telen. Er zijn minder bedrijven actief in de radijsteelt, maar de bedrijven die er zijn, zijn groter geworden. De laatste jaren zie je het areaal stapsgewijs weer groeien."
Kouder telen
Een tweede zaak die meespeelt bij de vergroting, is de mogelijkheid kouder te telen. "Telen met minder energie is een algemene trend. In de radijs houden we als het koud is een langere teeltduur aan ten opzichte van enkele jaren terug." Kostenbesparing is daarvoor niet de enige motivatie. "We zien ook dat we er kwalitatief zeker geen nadeel van hebben. Ik heb zelfs wel eens het idee dat we vroeger de kwaliteit wat tekort deden om de snelheid maar halen. De gaskosten waren ook beter te beheersen en zeker in winters waarin veel warmte nodig was, bleven we flink doorstoken. Nu telen we kouder. Je kunt een weekje trager zijn, maar het is dan toch beter. En met de uitbreiding hebben we daar ook meer ruimte voor."
Zomerrust
In de zomer is de situatie op de radijsmarkt anders. "Dan kan de markt krapper zijn. Ook in Duitsland en Polen wordt er dan volop geteeld. Je kunt het treffen, maar er kan ook te veel product op de markt zijn." Daarom kiest Coolbergen ervoor dan niet volop in productie te zijn. "We willen de teelt meer ruimte geven. Je draait soms een ronde in drie weken en kunt continu doorgaan met oogsten en zaaien – maar daar kiezen we niet voor. Tussen de teelten willen we de grond laten rusten. Dan kunnen we meer water geven bijvoorbeeld of eventueel een groenbemester zaaien. Dat doen we in Italië ook."
Het heiwerk is voor de bouwvak al de grond in gegaan en deze week is in Oude Tonge ook de eerste tralie overeind gezet. Op 1 november moet er volgens de planning gezaaid worden en daarvoor wordt de grond nog behandeld met organische stof en gestoomd. Dat betekent tempo maken voor de bouwers, maar Coolbergen is vol vertrouwen. "De kas is hetzelfde als wat we er nu hebben staan. Een heerlijk eenvoudige kas, vinden de bouwers", lacht hij. Zaken als diffuus glas zijn voor radijstelers niet interessant. "In Italië hebben we getest met diffuus folie. Je hebt dan minder directe straling op de grond en realiseert een lagere grondtemperatuur. Dat wil je juist niet! In de zomer zetten we er wel krijt op. Dan gaat het scherpe van de zon eraf en verbrandt het blad niet."
Voor meer informatie:
Ad Coolbergen
Coolbergen BV
www.coolbergen.com
Verkoop via The Greenery