Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gijs Dröge, SMK:

"De eisen van Milieukeur zijn nooit té hoog"

"De eisen van Milieukeur zijn nooit té hoog." Dat vindt Gijs Dröge van Stichting Milieukeur. Nadat supermarkten Jumbo en Albert Heijn vorige maand aankondigden op grote schaal Milieukeur van hun leveranciers te vragen, is er vanuit de sector een storm van kritiek losgebarsten.

Michiel Gerritsen van de NFO noemde het machtsmisbruik: er worden wel extra eisen gesteld, maar geen garanties gegeven over de beloning. LTO wees op de ongelijkheid tussen de eisen voor Nederlandse en internationale leveranciers. En bij Milieukeur zelf kwamen ook berichten over telers die de eisen te hoog vinden, schrijft Gijs Dröge van Stichting Milieukeur in onderstaande blog.




"Het besluit van supermarkten om op grote schaal aardappelen, groenten en fruit met Milieukeur certificaat te gaan kopen heeft nogal wat beroering bij telers teweeg gebracht. Een groot aantal boeren en tuinders is meteen aan de slag gegaan, dat maken we op uit de vele vragen die ons bereiken van ongetwijfeld toekomstige keurmerkhouders. We horen en lezen in media ook over telers die de eisen te hoog vinden. Plotseling moeten ze aan criteria voldoen die ze misschien nog helemaal niet kennen, worden er investeringen gevraagd en komen er kosten in beeld om straks aan de supers te mogen leveren. En vervolgens is het spannend hoezeer je door de markt wordt beloond voor al die extra inspanning.

Dat eisen té hoog zouden zijn, verwondert ons, omdat Milieukeur streeft naar een niveau dat bereikbaar is voor een grote groep telers. De praktijk toont aan dat dit het geval is. Op bijna 5.400 hectare wordt door meer dan 180 bedrijven een ruim Milieukeur assortiment geproduceerd uit de open en bedekte teelt. De eisen worden bovendien ontwikkeld na uitvoerige consultatie van de sector. Elke teler heeft de kans daar invloed op uit te oefenen. Daarvoor organiseert Milieukeur bij elke herziening van de criteria bijeenkomsten met telers en een hoorzitting voor de hele sector en alle stakeholders. De criteria worden uiteindelijk vastgesteld door een College van Deskundigen waarin de sector goed is vertegenwoordigd. Het College houdt heel serieus rekening met de bedrijfstechnische en economische haalbaarheid van milieueisen. Die zijn namelijk alleen zinvol als ze op grotere schaal worden toegepast. De eisen van Milieukeur zijn daarom nooit té hoog.

De supermarkten hebben jarenlang het verwijt gekregen dat ze geen verantwoordelijkheid in de keten wilden nemen op het gebied van verduurzaming. Dat was de taak van de producent, aldus de supers. En nu de retail die verantwoordelijkheid wel neemt, schrikt de sector op. Ook dat verwondert ons.

Wellicht is de klaagzang over hoge eisen eerder een signaal van telers die ervaren dat supermarkten te veel invloed hebben op hoe ze moeten produceren. We kunnen ons voorstellen dat het niet leuk is als een ander komt vertellen hoe je moet boeren. Daar kun je natuurlijk zelf ook wat aan doen: de boodschap dat er verduurzaming nodig is in de landbouw is niet van vandaag of gisteren. Telers die er al langer mee bezig zijn, lopen nu voorop en zijn enthousiast. Die vinden Milieukeur eisen niet te hoog en gaan graag mee in de ambitie om de Nederlandse landbouw te verduurzamen. We nodigen elke boer of teler uit mee te doen!"


Gijs Droge, Directeur SMK
Publicatiedatum: