Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Kasreparateur is uitstervend beroep"

Tholen - Het is razend druk bij elk bedrijf dat ook maar enige kennis van kasreparaties heeft. De omvang van de schade in de Brabantse tuinbouw speelt mee, maar vooral ook het tekort aan reparateurs. Bij Kasreparatie.nl zien ze het probleem al langer. "Kasreparateur is een uitstervend beroep."

Met een beetje geluk krijgen we Claudia van der Ende van Kasreparatie te spreken. "Het is een gekkenhuis. Ik heb het nog nooit zo erg meegemaakt als nu", vertelt ze. "We hebben al zoveel nee moeten verkopen. We worden opgebeld door reparateurs uit het hele land - heb je een ploeg? Niemand kan het aan." Momenteel gaan de reparateurs 's ochtends rond 5 uur de deur uit en zijn ze niet voor 7 uur 's avonds thuis. Van der Ende schat in tot het einde van het jaar zoet te zijn met de schade. "We doen wat we kunnen. We hebben eigenlijk al geluk dat er geen eigen klanten bijzitten - we moeten nee verkopen en je kunt je gewoon niet in tienen delen."





Voorziene schade
Het is een probleem dat vorig jaar in de Bommelerwaard al pijnlijk duidelijk werd: er is een groot tekort aan reparateurs. Nu is de schade nog groter en is de situatie nog nijpender. "Maar eigenlijk wisten we dit vijftien jaar geleden al", vertelt Claudia. "Er zijn te weinig vakmensen." Het is geen kwestie van even het uitzendbureau bellen. "Sowieso omdat alle technische mensen bij het uitzendbureau al bezet zijn, maar ook omdat je repareren niet zomaar leert. Voor opruimen kunnen we vooruit, maar het repareren? Daar moet je ervaring in hebben. En dan speelt de taalbarrière nog."

Leegloop en te weinig aanwas
De sector is de afgelopen jaren leeggelopen. "Het ging een paar jaar geleden heel slecht. Toen hebben veel kasreparateurs zich op andere segmenten gericht." Nieuwbouw bijvoorbeeld, in het buitenland, maar ook binnen Nederland: asbestverwijdering, of schilderen. "Die mensen krijg je niet meer terug. Nieuwbouw is niet hetzelfde als reparatiewerk."





Aanwas
Maar waar blijft het herstel van deze sector? De afgelopen jaren is er telkens flinke schade geweest en is er telkens enorm veel werk voor de reparateurs. Toch is vooral ook de aanwas van onderen is beperkt. Bij Kasreparatie hebben ze twee jongeren in opleiding, op een ploeg van negen. Het duurt al gauw anderhalf jaar voordat iemand het werk in de vingers heeft. "Het is natuurlijk niet alleen repareren wat je doet. En je moet een ploeg hebben met een goede middenplanker en een ervaren leider. Dan kan er een beginner bij." Liever zouden ze meer jongeren in dienst nemen, maar het animo is beperkt. "Ook bij ons is de gemiddelde leeftijd boven de 35. De jeugd gaat de computers in, niet de kassenbouw. Het is een uitstervend beroep." En ergens begrijpt ze dat wel: de kassenbouw is gevaarlijk en zwaar werk en heeft ook een reputatie. "De jeugd van nu bestaat meer uit denkers dan uit doeners. Jammer, want we kunnen er zo mensen bij gebruiken."

Voor meer informatie
Kasreparatie.nl
Claudia van der Ende
Agaat 7
2691 SL 'S-Gravenzande
(0174) 38 54 58
0652 - 687 495
[email protected]
www.kasreparatie.nl