Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Federatie en coalitie: wie doet wat?

Tholen - Sinds afgelopen vrijdag zijn er twee nieuwe samenwerkingsverbanden in tuinbouwsector. De vijf telersverenigingen verenigen zich in de Federatie VruchtgroenteOrganisatie. Die federatie maakt weer deel uit van een coalitie met de overheid en de Rabobank. Wie gaat wat oppakken? Thijs Jasperse geeft uitleg.

Federatie
Sinds afgelopen vrijdag vormen Best of Four, DOOR, The Greenery, Harvest House en Van Nature gezamenlijk de Federatie VruchtgroenteOrganisatie. De telersverenigingen gaan gezamenlijk aan de slag met niet-concurrentiƫle onderwerpen in de glasgroentesector. "Marktcombinaties, market intelligence, distributiemogelijkheden, innovaties in de vruchtgroente, kostprijsgerelateerde zaken", geeft woordvoerder Thijs Jasperse als voorbeeld. "Zaken die niet direct over verkoop gaan, maar wel helpen om de positie als marktleider in Europa en de wereld te behouden."

De nieuwe samenwerking staat los van een eventuele fusie tussen Best of Four en Van Nature, waar buiten de Federatie om aan gewerkt wordt. De uitgangspositie is wel gelijk: vereniging en vooruitgang in de glasgroentesector, maar waar het bij de samenwerking tussen Best of Four en Van Nature ook over vereniging van de verkoopsystemen gaat, is dat bij de Federatie geen onderwerp.

De Federatie wil nadrukkelijk geen belangenbehartiger zijn. "Die rol wordt prima gedragen door LTO, het GroentenFruitHuis, VNO-NCW", vindt Jasperse. "Dit gaat puur om de concurrentiepositie van de vruchtgroenten."

De coalitie
Parallel aan de Federatie is een coalitie gevormd, bestaande uit de Federatie, de Rabobank en verschillende overheden. Zij gaan sectorbreed vijf onderwerpen aanpakken: verbetering van de afzetstructuur, infrastructuur, ruimtelijke herstructurering, agrologistiek en vernieuwing van het GMO-beleid. Cees Veerman is gevraagd hieraan leiding te geven. Elke partij heeft daarin een eigen onderwerp toebedeeld gekregen. De opvallendste uit de rij is de herstructurering. "Het herstelplan glastuinbouw omvat ook een fysieke herstructurering", verklaart Jasperse. "Denk daarbij aan ruilverkaveling, aan glastuinbouwgebieden op de schop nemen maar ook aan het aanleggen van energienetwerken." De Rabobank neemt hierin het voortouw.

Zuidelijke verenigingen
De zuidelijke telersverenigingen maken geen deel uit van de federatie en dus ook niet van de coalitie. Zij focussen zich op de Regionale Versnellingsagenda. Samenwerkingen tussen de partijen wordt uiteraard niet uitgesloten. En uiteindelijk ziet Jasperse ook een logisch vervolg in betrekking van de sierteelt bij de plannen. "Maar de situatie in de glasgroenten is het meest urgent. Daar beginnen we mee."


Lees hier meer over de vorming van de coalitie.

Lees hier meer over de visie van de Rabobank.