"Diffuus glas heeft de tuinbouw veranderd"
Oud glas
De laatste jaren is er veel aandacht voor diffuus glas - maar nieuw is het niet. "Veertig, vijftig jaar geleden was al duidelijk dat je daar beter resultaat mee haalt", vertelt Michiel van Spronsen van Glascom Tuinbouw. "Maar het glas was toen nog ongehard en bros - gevaarlijk eigenlijk." De laatste jaren is de ontwikkeling van het diffuse glas echter erg had gegaan. Technieken uit onder andere de solar-industrie hebben de kwaliteit van het product drastisch verbeterd en daarmee is er ook steeds meer interesse voor het product gekomen. "Ondanks de geschiedenis is het nog een jong product", vindt Van Spronsen. "Er is nog zoveel mogelijk en er wordt nog zoveel ontdekt."
SmartGlass
Een van die noviteiten is het SmartGlass, dat Glascom Tuinbouw vorig jaar introduceerde. Het glas is gemaakt op basis van het supersterke floatglas en heeft, naast de voordelen van 'gewoon' diffuus glas, nog enkele bijzondere eigenschappen. "Het is geëtst", vertelt Michiel van Spronsen. "Daardoor is het superglad en hecht vuil er nauwelijks aan. Dat het zelfreinigend is, is een te groot woord - maar doordat het zo glad is, blijft het wel schoon." Dat komt ook doordat het glas hydrofiel is: condenswater drupt niet naar beneden, maar vormt een film en loopt af naar de goot. Eventuele vervuiling wordt afgevoerd naar de goot.
Het slimme van het SmartGlass zit hem echter vooral in de adaptive-haze. Zodra het glas vochtig is, daalt de spreidingsfactor, de haze. Het glas wordt helderder en de licht-transmissie stijgt met enkele procentpunten. "Andere glasproducten laten juist minder licht door bij condensvorming - en dat is precies wat je niet wilt. Hiermee kunnen we extra licht binnenhalen in het najaar en in de winter. Dan heb je het het meeste nodig."
Proef vervuiling van het glas na drie jaar. Links helder gals, midden prismatic glas en rechts het geëtste glas.
IDC-WUR
Het glas werd vorig jaar geïntroduceerd en ligt in Nederland op het IDC-WUR in Bleiswijk. Ook enkele grote kwekerijen in Polen zijn er al mee uitgerust. In de VS en Canada worden momenteel de eerste projecten voorzien van het nieuwe glas. De bijzondere stadskas Vertical Harvest in Wyoming (VS) is er één van. "Het is een sociaal project", vertelt Van Spronsen. "Een particulier initiatief waarbij ook minder valide werknemers aan de slag kunnen. Het gaat niet alleen om de teelt en de opbrengst, maar ook om de community, en om het leren over voedsel geproduceerd wordt." De kas is de afgelopen maanden razendsnel gebouwd door Mountain High Greenhouse Construction. Maar er zijn meer kwekerijen met het SmartGlass aan het werk. De Canadese kwekerij Neil Sawatzky Farms bijvoorbeeld. "Die kas is gebouwd door Thermo Energy." Als laatste merkt Van Spronsen ook interesse uit de medicinale cannabis-sector. Het eerste project met SmartGlas op het dek in die sector wordt binnenkort gebouwd.
"Diffuus glas betekent heel veel voor de tuinbouw", besluit Van Spronsen. "Het doet enorm veel voor het gewas. Ik wil niet zeggen dat ons glas per definitie het beste is - het heeft alleen andere eigenschappen dan andere glassoorten. Elk glas heeft specifieke eigenschappen, die bij een kwekerij passen. Nu zien we dat het SmartGlass steeds meer geaccepteerd wordt. Het gaat steeds beter lopen."
Voor meer informatie:
Glascom Tuinbouw
Honderdland 30, 2676 LS MAASDIJK
Postbus 22 - 2670 AA NAALDWIJK
Tel. +31 (0)174 – 510082
www.glascomtuinbouw.nl
[email protected]