Vandaag is de British Tomato Week weer van start gegaan. Telers promoten de versheid en de smaak van de nationale vrucht. Scholen organiseren tomatendagen, waarbij leerlingen proeverijen en kooklessen houden. Naar journalisten worden samples gestuurd en bepaalde winkels houden proeverijen. Daarnaast komt er een nieuwe website voor de BTGA.
"Dat tomaten niet meer als vroeger smaken, is niet raar als je bedenkt dat vier van de vijf tomaten geïmporteerd worden", vindt de organisatie. "Er zijn geweldige telers te vinden in Europa, maar hun tomaten moeten getransporteerd worden en dat betekent simpelweg dat ze minder ver zijn. Je hebt geen idee hoe lang ze al onderweg zijn en of ze goed gekoeld zijn, terwijl dat juist van levensbelang is voor de smaak. Koelkasten zijn geen vrienden van de smaak van tomaten. Britse productie is zo vers dat ze niet gekoeld hoeven worden. Dat betekent dat je de echte smaak van vroeger behoudt", verklaart de organisatie.
Deze week helpen de telers consumenten om de Britse tomaat te herkennen. Dat gebeurt door de Britse tomaten te markeren met labels, dozen en stickers met de Britse vlag. "Dan weet je waar je de rest van het seizoen naar uit moet kijken. Versheid, smaak en steun van de lokale economie - zijn er nog meer redenen nodig om Brits te kopen?"
Tomaten zijn rood, maar ook groen
Telers uit het hele land gaan bovendien de kas uit om te vertellen over de teelt van tomaten. In de week staat namelijk ook watergebruik, de biologische gewasbescherming en de duurzame teelt centraal.
"Maar denk niet alleen deze week aan ons, maar maak elke week je Britse Tomaten Week", hoopt de organisatie. "Niet alleen omdat ze Brits zijn, maar ook omdat ze volgens jullie de beste zijn."