Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sector volop in het nieuws na Russische boycot

Tholen - Het nieuws over de Russische boycot heeft vorige week geleid tot bijzonder veel aandacht voor de Nederlandse tuinbouw. Jos van Kester, die vanuit LTO Glaskracht Nederland veel interviewverzoeken begeleidde, tweette al: "Trots op #glastuinders! Altijd bereid om de media op een duidelijke wijze te woord te staan! Bij andere sectoren minder animo."

Een overzicht van de reportages en verhalen. Mist er een? Stuur even een mailtje.




Rien Panneman van Staay Food Group vertelde donderdag bij EenVandaag over de problemen met de gesloten grenzen. In de reportage ook Gert Mulder, die deze week in diverse media te zien was.



RTL Nieuws sprak in Barendrecht met Gert Mulder en in Luttelgeest met Rob Bal van RedStar. Bal roept op tot het consumeren van meer Nederlandse groenten en fruit. Hij richt zich daarmee tot Nederlandse consument en vraagt daarnaast inkopers van supermarkten meer verse lokale producten in te kopen en hotels en restaurants om gerechten te serveren met Nederlandse AGF-producten. "RedStar heeft begrip voor de EU-sancties die aan Rusland zijn opgelegd. Wel vraagt zij aandacht voor de grote gevolgen die dit heeft voor de groente en fruitsector in Nederland", aldus Bal.

RTV Rijnmond sprak met paprikateler Leo van der Valk uit Vierpolders. "Een kilo paprika's hoort minimaal 1 euro op te leveren, nu is dat maar 35 eurocent. Dit kan sommige telers de kop kosten", aldus Van der Valk.


Handel



Edwin van Laarhoven van Valstar Holland vertelt op ABC Westland aan Omroep West over de vier vrachtwagens die onderweg naar Rusland waren. Twee zijn er nog de grens over gegaan, twee kwamen vol terug. "De markt is op dit moment niet best en het product is wat ouder. Dan krijgen we ongetwijfeld een lagere prijs." Ook EVO vertelt over de slechte situatie aan de grens.




"Boykot gefaar foar bedriuwen" kopt Omrop Fryslan naar aanleiding van een gesprek met Paul Kingma, adjunct-directeur van Smeding. Het bedrijf levert aan de Nederlandse markt, maar krijgt zeker te maken met de dalende prijzen.



Ook op de markten in Enschede zijn de prijzen gekelderd. Bekijk hierboven de reportage van RTV Oost over marktkoopmannen die lagere prijzen verwachten.



In Tilburg werden de marktkooplui volgens bovenstaande reportage van Persbureau van Eijndhoven nog niet overstelpt met de vraag of groenten en fruit goedkoper zijn door de Russische boycot. Maar mocht de boycot blijven dan gaat een kilo Conference peren van 1,60 naar 0,50 eurocent, verwachten de marktmensen. Groente- en fruithandelaar Robert Cruijssen: 'Er zijn andere economische belangen en moet nog zien of boycot gehandhaafd blijft'. Ad Hesselberth, al jaren op de Tilburgse markt: 'Straks bij de aardbeien een bloemkool of sla cadeau. De regering steunt ons en onze boeren. Dus het komt wel goed'.

Omroep Zeeland ging langs bij Johan Reedijk, van Kwekerij De Westerschelde. 20% van hun productie gaat naar Rusland. "Als Rusland niet meer afneemt, is er niet snel een alternatief."


Bij de NOS vertelt Robert Zwinkels over de problemen voor hun pruimtomaat, de Red Egg. Via The Greenery gaat 1/3e van zijn productie onder het merk naar Rusland. Andere markten opzoeken wordt lastig. "Je komt in het vaarwater van andere producenten. Daar zit niemand op te wachten." Ook Metro sprak met Zwinkels.

Ook Koos de Vries werd door de NOS gevraagd. "We hebben het sowieso al moeilijk om onze productie voor een goede prijs af te zetten. We produceren ver onder de kostprijs. Als Rusland sluit, wordt dat nog moeilijker."


Het Noordhollands Dagblad sprak wortelteler Jos de Boer, die meer dan de helft van zijn productie naar Rusland exporteert. Ook bij paprikateler Marcel Numan werd gefilmd. "Je ziet dat de dagprijs is gezakt naar 25 cent per kilo. In ons bedrijfsplan voor de bank gaan we nog uit van 67 cent per kilo'', verklaart Numan.

BN de Stem sprak met Robert Grootscholte van kwekerij 4Evergreen. De West-Brabantse tuinder benadrukt dat hij begrip heeft voor de sancties die Europa de Russen oplegt: "Maar individuele ondernemers mogen daar geen slachtoffer van worden. Daar moet de politiek rekening mee houden."



De gebroeders De Groot uit Harmelen produceren jaarlijks ongeveer negen miljoen kilo tomatentrossen. Door de boycot stapelen de vruchten zich op in het bedrijf, vertellen ze aan de camera's van RTV Utrecht.

BNR Nieuwsradio werd rondgeleid door de kassen van tomatenteler Peter Janssen. De boycot is hartstikke zonde, vindt Jansen. "De hoeveelheid tomaten die wij produceren, is ontstaan uit een vrije marktpositie. Door een vraag uit de markt." Nu plots een van zijn grootste afnemers wegvalt, blijft hij mogelijk zitten met een aanzienlijk deel van zijn oogst.




Corné Smulders van Tomatenkwekerij Smulders in Oirschot praatte met Omroep Brabant. "Ik heb al 70.000 kilo moeten storten, omdat ik het gewoon niet kwijt raak." Ook Gebroeders Raijmakers Kwekerijen ziet het somber in. Frans Raijmakers: "Er zijn bedrijven die dit op korte termijn niet overleven. Wij houden het nog wel uit tot het eind van het jaar, maar het moet echt niet langer duren."


Marcel van de Berg ‏haalde het Jeugdjournaal met uitleg over de boycot en het belang van Rusland. Of nou ja, Marcel? Sanne vertelde over het bedrijf.