Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
vierde bijeenkomst 'samenwerken aan vaardigheden'

Benutten van licht: optimaliseer lichtonderschepping door gewas

Op donderdagmiddag 28 november 2013 is er vanuit het project Samenwerken aan Vaardigheden de vierde en laatste bijeenkomst van de Arenasessie Maand van het Meten gehouden. Deze Arenasessie vond plaats in het netwerkhuis bij GreenQ te Bleiswijk. Deze middag waren er 30 deelnemers aanwezig. Iedere donderdagmiddag in november heeft er een bijeenkomst plaats gevonden rond het thema Meten waarbij tussen de 20 en 30 deelnemers per sessie aanwezig waren.



De voorzitter van deze vierde sessie, Egon Janssen van TNO, legde uit dat het doel van Samenwerken aan Vaardigheden is om kansrijke innovaties toegepast te krijgen in de praktijk. Hij gaf aan dat er de laatste jaren al diverse succesvolle projecten zijn gerealiseerd. Het minimaliseren van CO2 en toepassen van diffuus glas en LED bij Tomaat zijn hier voorbeelden van. Het doel van deze middag is om te vernemen wat de stand van zaken is in het onderzoek naar meting van diffuus makende materialen en de meting van de fotosynthese. In de brainstorm na de pauze is het de bedoeling om helder te krijgen welke uitdagingen er voor de toekomst te realiseren zijn.
 
Gert Jan Swinkels van Wageningen UR Glastuinbouw ging in zijn presentatie in op de meting van licht. Hij maakte hierbij onderscheidt tussen het meten van licht doorlatende kasdek materialen ((diffuus)glas) en het meten van assimilatiebelichting. Voor beide metingen wordt verschillende meetapparatuur gebruikt. Door de introductie van diffuus makend kasdek materiaal is het belangrijk om hemisferisch te meten. Met de introductie van tussenlicht bij assimilatiebelichting is er een dimensie bijgekomen in het meten. Het is daardoor lastig geworden om te bepalen wat je precies wilt meten (horizontaal, verticaal en hoever onder de lamp?). Het is wel duidelijk dat sferisch gemeten moet worden i.p.v. in een plat vlak.


De volgende presentatie werd verzorgd door Anja Dieleman. Zij werkt eveneens bij Wageningen UR Glastuinbouw. Zij stond stil bij de ontwikkelingen van het meten van de fotosynthese. Het meten van de fotosynthese is één van de plantmonitoringssystemen. In haar lezing ging Anja dieper in op het verband tussen chlorofyl fluorescentie meting en fotosynthese meting. Zij benoemde 6 "meters" waarmee de fotosynthese kan worden gemeten, zoals Plantivity en Fenotron. De doorontwikkeling naar de "ideale" gewasfotosynthesemeter gaat verder door, maar kost tijd en geld.
 
Dirk Toledo van ProgressControl uit Waalwijk gaf hierna in een pitch aan welke mogelijkheden er in de agrarische sector zijn met multispectrale technieken. Hij ziet vooral goede toepassingsmogelijkheden in de glastuinbouw van de hyperspectrale bril. Deze bril is in samenwerking met House of Innovation ontwikkeld.

In de pauze werd goed gebruik gemaakt van het bekijken van de Arena die in het netwerkhuis is ingericht. Verschillende bedrijven tonen hier hun meetsystemen met bijbehorende meters. Deze tentoonstelling blijft t/m eind december aanwezig, waarna in januari een Arena volgt met een nieuw thema over LED-licht.




Na de pauze werden nog 2 korte presentaties gehouden.
De eerste was van Egon Janssen van TNO. Hij gaf aan hoe TNO bezig is met het verder door ontwikkelen van lichtmetingen en fotosynthesemetingen.

De tweede korte presentatie was van Jan-Kees Boerman van EMS. EMS is gespecialiseerd in het bouwen van gasmeetinstrumenten. Zo is de MACView Greenhouse Gas Analyser een extreem gevoelig meetinstrument om schadelijke gassen in kassen te monitoren. Dit instrument meet tegelijkertijd NO, NO2, C2H4 en CO op een zeer laag niveau.

In de discussie kwam naar voren dat het bij het benutten van licht gaat om zoveel mogelijk lichtonderschepping door het gewas. Wel is er een groot verschil tussen hoog opgaande groenteteeltgewassen en bijvoorbeeld potplanten. Bij groenteteeltgewassen wordt gemonitord om de productie te optimaliseren, terwijl bij potplanten ook vaak gemonitord wordt om schade te voorkomen of te beperken.

Als eindconclusie van de sessie(s) mag gesteld worden dat nog veel mogelijk is om te komen tot een optimale meting van groei en bloei van de productiegewassen.

Iedere week worden nieuwe weekverslagen op de website geplaatst. Deze weekverslagen zijn te raadplegen door een persoonlijk account aan te maken op www.samenwerkenaanvaardigheden.nl

'Samenwerken aan Vaardigheden' is een gezamenlijk initiatief van GreenQ Improvement Centre, Wageningen UR Glastuinbouw, Priva, Certhon en TNO met als doel de toepassing van nieuwe, duurzame technologie in de tuinbouw te bevorderen. Wij informeren ondernemers, technische toeleveranciers en voorlichters over technische innovaties om de glastuinbouw duurzamer te maken en samen praktische ervaring op te doen. Gedurende vijf jaar wordt het project gefinancierd door Het Ministerie van Economische Zaken en de Provincie Zuid-Holland en maken zij het mogelijk om jaarlijks vijf projecten te realiseren.

 
Publicatiedatum: