Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

TommyTomato haalt 1,9 miljoen groeigeld op voor de groentelunch op school

TommyTomato levert groentelunches op basisscholen en doet dit met een heldere missie: van alle kinderen groente-eters voor het leven maken. Om dat waar te maken heeft het jonge bedrijf nu 1,9 miljoen groeigeld opgehaald bij impactfinanciers en businesspartners Stichting LifeTree Fund, DOEN Participaties en Social Impact Fonds Rotterdam. Met deze investering kan de organisatie onder meer uitbreiden van de Randstad naar andere steden in Nederland en groeien ze van start-up uit tot scale-up.


Oprichters Bas Turk en Erik van der Plas. Foto: Claudia Rison

Heel Nederland aan de groentelunch
TommyTomato is in 2020 opgericht in Haarlem en in drie jaar tijd uitgegroeid tot een gevestigde naam op het gebied van schoollunches. Vanuit locaties (hubs) in Haarlem, Utrecht en Den Haag voorzien de medewerkers wekelijks meer dan 22.000 kinderen van warme, groenterijke lunches. Sinds de start bezorgde TommyTomato al meer dan 1,5 miljoen lunches op basisscholen en afgelopen jaar groeide het bedrijf met 600 procent. Het opgehaalde groeikapitaal gebruiken ze om dit jaar nog uit te breiden en locaties te openen in Eindhoven en Rotterdam. In 2025 willen ze kunnen leveren aan alle grote steden in Nederland. Om deze snelle groei aan te kunnen, investeren ze ook in verdere automatisering en uitbreiding van het team.

Gezonde schoollunch in andere Europese landen heel normaal
"In Nederland luncht 92 procent van de kinderen op school. Toch is Nederland een van de weinige Europese landen die geen schoollunch aanbiedt. Onderzoek laat zien dat kinderen dan vaak ongezond eten, en bovendien dat slechts 1 procent voldoende groente eet. Terwijl gezonde voeding juist een positieve invloed heeft op gedrag en fysieke gezondheid. Dankzij TommyTomato kunnen ook kinderen in Nederland makkelijk gebruikmaken van een voedzame lunch vol groente. Zowel scholen als ouders kunnen zich aanmelden en waar nodig gebruikmaken van subsidie of sponsoring. Naast de gezondheidsvoordelen heeft dit een positieve impact op de kansengelijkheid voor kinderen."

"TommyTomato draagt bij aan een gezonde, duurzame en sociale wereld"
TommyTomato biedt daarnaast arbeidsplaatsen aan mensen die door het systeem worden uitgesloten. "De onderneming levert hiermee een bijdrage aan een gezonde, duurzame en sociaal inclusieve wereld. Dat is ook de reden waarom Stichting DOEN, het fonds van de Postcode Loterij, TommyTomato al sinds 2021 ondersteunt.

Deze financieringsronde stapt DOEN met haar maatschappelijke investeringsmaatschappij DOEN Participaties in. Ook Stichting LifeTree Fund, die zich richt op regeneratieve oplossingen op het gebied van voeding, educatie en gezondheid, financiert TommyTomato sinds 2022 en verstrekt in deze financieringsronde opnieuw groeikapitaal. Social Impact Fonds Rotterdam stapt in als nieuwe investeerder en kennispartner. Zij streven naar steden waarin 'iedereen meetelt en meedoet.'

Geen winstmaximalisatie, maar impactvol investeren
Als het aan oprichters Bas Turk en Erik van der Plas ligt, wordt TommyTomato op termijn van iedereen: "Dan veranderen we samen de lunchcultuur in Nederland, wordt voeding een vak op school en maken we alle kinderen groente-eters voor het leven." Om de missie te borgen, wil TommyTomato het winstrecht en zeggenschapsrecht uit elkaar trekken door middel van Steward Ownership. Daarmee zorgen ze dat de missie centraal blijft staan voor alle beslissingen die worden genomen, waaronder de winstbestemming.

TommyTomato heeft financiers gezocht die net als de oprichters de missie en de lange termijn voorop stellen. De verandering van de broodcultuur naar warme groentelunches is iets wat tijd kost en daarvoor zijn goede partners nodig. "We zijn enorm blij dat we deze financiers aan boord hebben en samen met hen de transitie richting Steward Owned en de volgende fase van groei aangaan. The biet is on!" aldus oprichter Erik van der Plas.

Voor meer informatie:
TommyTomato
+31 (0)23-205 22 92
media@tommytomato.nl
www.tommytomato.nl

Publicatiedatum: