Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stamppotgroenten maken plaats voor sla

Tholen - "De stamppotgroenten lopen tegen het einde en dan krijgt de consument weer meer trek in salades, zeker als ze de zon zien. Dus nu in maart trekt de vraag naar sla weer aan," zegt Olivier Dejonghe van Dejonghe Salads, een West-Vlaams familiebedrijf dat zich richt op het verwerken van eigen sla tot een kant-en-klaar product, bij het begin van het voorjaar.

Olivier geeft in dit eerder in nummer 3 van 2024 van vakblad Primeur gepubliceerde artikel aan dat traditioneel de wintermaanden kalmer zijn waar het gaat over de afzet van sla, met uitzondering van de feestdagen aan het einde van het jaar. "Ons seizoen is het voorjaar en de zomer; de drukste periode is vanaf Pasen tot en met eind oktober." Daarbij ziet hij dat het langdurige, mooie najaarsweer van de afgelopen jaren positief werkt op de vraag naar sla.

Overigens ziet Olivier een jaarlijkse groei van de afzet van kant-en-klare sla. "Het groeit nog elk jaar een paar procent." De oorzaak van de groei zoekt hij in het stijgende restaurantbezoek in combinatie met het arbeidstekort in de horeca. "Enerzijds stijgt ieder jaar het aantal restaurantbezoeken, vooral veel jonge mensen gaan ook steeds vaker door de week in het restaurant, waardoor de restaurants voller zitten. Anderzijds vinden restaurants steeds minder personeel om bijvoorbeeld de sla schoon te maken en te verwerken."


Olivier Dejonghe

Lokale supermarkten
Zo'n 90 procent van de sla zet Dejonghe Salads af in de horeca. Olivier merkt dat daar steeds vaker last minute bestellingen worden gedaan, waar de slaverwerker de service op heeft afgestemd. Hij verwacht dat de horeca de grootste afzetmarkt zal blijven. "Voor sla werkt de retail meestal samen met grote snijderijen waar de producten centraal worden aangekocht. Lokale supermarkten hebben wel de vrijheid om enkele procenten van de producten die zij aanbieden buiten de centrale om te kopen. Daardoor leveren wij sla bij enkele lokale retailers. De lokale supermarkten kopen onze sla om een verschil te kunnen maken met andere warenhuizen door wat anders aan te bieden dan industriƫle producten."

Waar het grootste deel van de afzet van Dejonhge Salads mixen betreft, merkt Olivier op dat er ook naar botersla nog altijd vraag is. "Er blijft ook een markt voor kropsla voor restaurants of broodjeszaken die graag traditioneel werken en de zachtheid van de botersla waarderen." De slaverwerker bewerkt de botersla op de traditionele manier. "Dat wil zeggen dat we de bladeren op de ambachtelijke manier, met de hand, verscheuren. Op die manier is het eindproduct vrij van nerven, dat is het deel wat het eerst verkleurt. In die werkwijze kruipt veel werk, maar er is een markt voor."

Kleur in de mix
Maar vooral mixen dus. Een belangrijk aspect daarin is kleur, geeft Olivier aan. "Er moet ook wel wat kleur inzitten. Naast gele krulandijvie, gebruiken we rode en groene soorten sla." Dat de teelt in de zomer op hydrocultuur in de buitenlucht plaatsvindt, is daarbij een voordeel. "Daardoor is de sla niet alleen veel sterker en beter te bewaren, maar ook feller van kleur. Bij de teelt onder glas is de kleur minder. De rode types sla zijn dan niet donkerrood, maar eerder wat bruinachtig. En het oog wil ook wat en een fellere rode tint is mooier om te zien."

Waar dus in de zomer deels buiten op stellingen wordt geteeld, vindt de winterteelt in de serre plaats in de vollegrond. En juist daar liggen ook de uitdagingen, geeft Olivier aan. "We merken dat de vereisten rond meststoffen en gewasbescherming steeds strenger worden. Maar ook de onvoorspelbaarheid van het weer speelt in toenemende mate een rol. Vooral als het warmer is dan normaal, is de teelt eerder klaar dan voorzien en dan kan er even een gat vallen tot de nieuwe oogst. Het zorgt ervoor dat je soms met te veel en soms met te weinig opbrengst zit. En als de teelt tegenzit door koud weer, kan het voorkomen dat de oogst later komt, wat dan weer lastig is voor specifieke winterrassen die niet geschikt zijn om in voorjaarsweer te telen." Waarna Olivier de conclusie trekt dat het juist dit soort aspecten zijn die de job boeiend houden.

Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Dejonghe Salads
Bultekotstraat 4
8840 Staden, Belgiƫ
Tel: +32 476 53 13 05
[email protected]
www.dejonghesalads.be