De CO2-voetafruk van moestuintjes in de stad is gemiddeld zes keer groter dan die van conventionele producten. Dat blijkt uit onderzoek in 73 stedelijke locaties in vijf verschillende landen, waarover VILT schrijft. Het zelf telen van gewassen die normaal gezien in kassen of per luchtvracht vervoerd worden, is wel CO2 voordeliger.
Eén portie in de stad geproduceerd voedsel veroorzaakt gemiddeld 420 gram CO2-uitstoot. Dat is zes keer zoveel als de 70 gram CO2 van de conventionele landbouw. Tomaten, geteeld in open lucht, hebben een lagere CO2-uitstoot dan tomaten uit kassen. Ook gewassen die per vliegtuig overgevlogen worden, kunnen net zo goed zelf geteeld worden. Met strategische keuzes in gewassen, terrein en circulariteit (afval gebruiken als input) kunnen stadstuinders een verschil maken. Stadstuinbouw heeft ook voordelen op het gebied van sociale verbinding, samenhorigheid en mentale gezondheid.
Lees hier het hele verhaal bij VILT.