Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rondje glastuinbouw in RTL Z-programma ‘How it’s done’:

“Het wordt chronisch onderschat hoe technisch tegenwoordig de tuinbouw is”

Tholen – In het RTL Z-programma ‘How it’s done’ worden ondernemersverhalen gedeeld om andere ondernemers te inspireren. Afgelopen zaterdag 13 oktober was het de beurt aan de glastuinbouw om te laten zien hoe de sector ervoor staat. In een kleine twintig minuten werd een ‘rondje glastuinbouw’ gemaakt met twee uitstapjes naar de boom- en fruitteelt. Menig toeleverancier kreeg de kans zich te presenteren.

Bekijk hier de uitzending terug of kijk de herhalingen die worden uitgezonden op dinsdag 16 oktober om 13.05 en donderdag 18 oktober om 10.30.

En voor wie nu nieuwsgierig is geworden naar wie er allemaal in de uitzending zaten, volgt hieronder een kort overzicht met foto’s.


Jeroen van Velzen (Aruna Lighting) verwacht dat in de toekomst kassen steeds meer geëlektrificeerd raken, waardoor de stralingswarmte als bijeffect van een HPS-lamp goed van pas komt bij het verwarmen van een kas.

Marco Stolze (MS Sales & Consulting) ziet kansen voor zijn digitale veilingklok, waardoor kwekers niet langer naar de veiling hoeven te komen, maar vanachter hun computer of telefoon kunnen handelen. Het grootste voordeel daarbij is dat kwekers als hun product niet verkocht raakt, geen transportkosten kwijt zijn. Daarmee zou ook het aantal transportbewegingen moeten afnemen, wat dan weer goed is voor het milieu.


Merel van den Burg (Florismart) koppelt bloemist en kweker, waardoor de bloemist als het ware ambassadeur wordt door de kweker. Ondertussen worden de lijntjes korter en krijgen beide partijen meer begrip voor elkaar, meent Merel.


Erik Vermeijden (Technical Sales Consultant, Bosman Van Zaal) vindt dat je als toeleverancier niet achter kunt blijven in de verduurzamingsslag die de glastuinbouw doormaakt. De systemen van Bosman Van Zaal spelen hierop dan ook in, ook internationaal.

André Koppert (Gakon Horticultural Projects) bouwt met zijn bedrijf kassen in meer dan dertig landen verdeeld over vier continenten om daarmee de groeiende wereldbevolking van genoeg voedsel te kunnen voorzien.


Geert-Willem van Weert (Vitotherm) zorgt dat de planten in de kas er warmpjes bijzitten. 90% van de producten van Vitotherm zijn bestemd voor export, wat met zich meebrengt dat er een toenemende vraag is naar internationale service. Gert-Willem heeft dan ook als doel met Vitotherm om die service steeds dichter bij de (internationale) klant te brengen.


John de Vreugd (Altisol Isolatie): “Het wordt onderschat hoe technisch tegenwoordig de glastuinbouw is.” Als voorbeeld noemt hij de mogelijkheid om in de kas bij orchideeënkweker Ter Laak rondom de plant te koelen, terwijl de rest van de kas (al vanaf vijf centimeter boven de plant) wel warmer is dan de voor orchideeën maximumtemperatuur van 28 graden Celsius.


Barend Löbker in de kas bij Maatschap Gebroeders Vahl in IJsselmuiden, waar Vortus Greenhouse Consultants adviseur is, onder andere op gebied van aardwarmte. “Er is een toenemende vraag naar kennis, zeker ook buiten Nederland waar de glastuinbouw in opkomst is.”