Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Insectenplagen nemen toe met klimaatverandering"

Klimaatverandering ligt ten grondslag aan de toename van insectenplagen, die naar verwachting wereldwijd meer schade aan gewassen zullen veroorzaken. Dat werd in Rome gezegd door verschillende experts op het gebied van plantenbescherming.

"De insectenplagen nemen toe met de klimaatverandering" zei Jingyuan Kia, secretaris van het Internationaal Verdrag voor de bescherming van planten (IPPC), die normen vaststelt voor het veilige transport van plantaardige producten met als doel om plagen en ziekten te voorkomen.

Kia stelde dat plagen momenteel al verantwoordelijk zijn voor het verlies van 8 % van de opbrengsten van maïs en 14 % van die van rijst op wereldniveau. Deze percentages zullen respectievelijk tot 10% en 17 % toenemen als de temperatuur op aarde met 2 graden toeneemt ten opzichte van de pre-industriële niveaus.

Beperking van de opwarming tot 1,5 graad

Afgelopen maandag presenteerde het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) een rapport waarin de mogelijkheden worden onderzocht om de opwarming te beperken tot 1,5 graad in plaats van 2 graden, met als doel dat de gevolgen minder catastrofaal zullen zijn. Hiervoor zijn "ongekende veranderingen in alle aspecten van de samenlevingen" vereist.

In de studie werden 105.000 soorten geanalyseerd. Bij een temperatuurstijging van 1,5 graad zal 6 % van de insecten en 8 % van de planten hiervan meer dan de helft van hun leefgebieden verliezen. Als de temperatuurstijging echter 2 graden bedraagt, zal 18 % van de insecten en 16 % van de planten dit gevolg ondervinden.

"De conclusies zijn zorgwekkend en bewijzen wat de invloed kan zijn van een halve graad verschil" zei de onderdirecteur van Klimaat van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO), Zitouni Ould-Dada. Hij waarschuwde voor het risico van de opkomst van "nieuwe plagen in nieuwe gebieden en onder nieuwe omstandigheden".

De specialist herinnerde eraan dat plagen en ziekten van planten ten minste een tiende deel van de verliezen in de wereldwijde teelt van voedsel veroorzaken, hoewel het berekenen van deze effecten moeilijkheden met zich meebrengt.

Gianni Gilioli, van de Italiaanse Universiteit van Brescia, was het ermee eens dat het begrijpen van de dynamiek van plagen moeilijk is, aangezien deze ook beïnvloed kunnen worden door de toename van de regenval of stress die planten ondervinden.

Hij riep ertoe op te onderzoeken hoe al deze factoren invloed hebben op de overvloed van insectenpopulaties die de plagen vormen, een essentiële kwestie om prognoses te kunnen ontwikkelen en risicoanalysen in landen te verbeteren.

 

Bron: efeagro.com

Publicatiedatum: