Bij bramen en frambozen is er steeds meer vraag naar een jaarrond, kwalitatief goed product. Om dit te realiseren, is het noodzakelijk om bij teelt in Nederlandse kassen in de winter te belichten. Hiermee is bij deze houtige gewassen nog weinig ervaring.
Sowieso hebben telers van deze gewassen nog zeer veel vragen over de optimale temperatuur in verschillende gewasstadia, CO2-gehalte, belichtingsduur, diffuus glas, enz. Daarom wordt de komende maanden bij Wageningen University & Research Business Unit Glastuinbouw in Bleiswijk, een zeer uitgebreid onderzoek uitgevoerd met bramen en frambozen onder zowel helder als diffuus glas met belichting. Deze belichting bestaat uit LED-topbelichting (75 µmol/m2/s) en 3 behandelingen met LED-tussenbelichting met een lichtintensiteit van eveneens 75 µmol/m2/s. Naast een standaardbehandeling met rood/blauwe LEDs, zijn er behandelingen met extra blauw (21%) en extra verrood licht (13%).
De verwachting is dat dit verschillen gaat geven in bijvoorbeeld gewasgroei, assimilatenverdeling, productie, kwaliteit en mogelijk weerbaarheid tegen ziekten en plagen. Er zullen intensieve metingen en waarnemingen worden verricht. Zo vinden er uitgebreide fotosynthesemetingen plaats in verschillende gewasstadia en periodes van de dag. De kasproef loopt van half september 2018 tot en met april 2019. Bij braam vindt het onderzoek plaats met de rassen Loch Ness en Chester en bij framboos met Kwanza en Shani. Bij braam is gebruik gemaakt van lang bewaarde longcanes en bij framboos van primocanes. Dat zijn planten opgekweekt uit stek.
Het onderzoek wordt voor het grootste deel gefinancierd door Kas als Energiebron, met daarnaast een bijdrage van Signify (voorheen Philips), the Greenery en De Westerbouwing.
Lees hier meer over dit project.
Bron: Kas als Energiebron