In de afgelopen jaren is er meer LED-verlichting gekomen in de tuinbouwsector. Het is een duurzame en efficiënte optie aangezien het enerzijds het potentieel heeft om bepaalde klimatologische effecten die de teelt beperken tegen te gaan en anderzijds in staat is om verschillende teeltprocessen te versnellen.
Deze vorm van kunstmatige verlichting die gebruikt wordt in kassen, was oorspronkelijk ontworpen voor gebieden waar weinig daglicht aanwezig was of ter compensatie van de afwezigheid van daglicht tijdens de wintermaanden. Eerder werden HPS (hoge druk natrium) lampen gebruikt, die licht in rode en gele tinten uitstraalden evenals fluoriserende lampen die in kweekkamers werden geïnstalleerd vanwege het blauwe licht met het doel om het fotosyntheseproces te versnellen. Tegenwoordig heeft de teler met de LED-technologie de optie om het lichtspectrum van de lamp te veranderen, waardoor hij het meest geschikte licht kan kiezen voor ieder soort gewas.
Wat voor het ene gewas een goed groeiresultaat oplevert, hoeft dat voor een ander gewas namelijk niet te doen. Zo moet voor het verkrijgen van sla met een goede kwaliteit en een betere smaak de bloei vertraagd of geremd worden. In zo'n geval is een behandeling met ultraviolet licht passend (met mate aangezien een langdurige blootstelling het DNA van de plant kan beschadigen). Het tegenovergestelde is het geval met rozen, waarvan de groei gestimuleerd kan worden met rood licht.
Vanwege de grote voordelen die de LED-systemen bieden, heeft het Lighting Research Center (LRC) onderzoek gedaan naar de energiebesparingscapaciteiten van deze lampen. Uit deze studie, die afgelopen mei werd gepubliceerd, bleek dat de lampen zeer efficiënt kunnen zijn, maar dat de ze beoordeeld moeten worden op basis van de specifieke behoeften van de ruimte en de toepassing. In het onderzoek werden fotometrische, levenscyclus- en toepassingssimulatietests gedaan met 10 tuinbouw LED lampen en 4 traditionele lampen, waaronder een HPS lamp en een MH (Metaalhalide) lamp.
Genoemd moet worden dat dit onderzoek verschilt van het rapport dat in 2017 door het Amerikaanse Ministerie van Energie gepresenteerd werd, waarin energiebesparingen tot 40 % verzekerd werden als de hele tuinbouwverlichting over zou gaan op LED. De analyse richtte zich op het idee van het één voor één vervangen van de lampen, hetgeen werd aangevochten op basis van de effectiviteit van de toepassing ervan en niet vanwege de capaciteiten van de lamp op zichzelf.
Het LRC ontdekte grote verschillen tussen de lampen. Uit sommige van de proeven bleek dat een wezenlijke energiebesparing mogelijk was met een optimaal PPFD (fotonenstroomdichtheid, fotosynthetische straling op een plantoppervlak die nodig is voor de ontwikkeling van de plant). Tijdens het onderzoek bleek echter ook dat in sommige gevallen drie keer meer LED lampen nodig waren om de benodigde hoeveelheid straling te produceren dan met een HPS lamp van 1000W. Ook werd ontdekt dat de geteste LED lampen het daglicht in een kas met 13-55% verminderden, terwijl dat bij de HPS lamp maar 5 % was.
De resultaten laten zien dat men geen 'simplistische' generalisaties zou moeten doen over het energiegebruik en de levenscyclus kosten van LED en HPS verlichtingssystemen die gebruikt worden in de tuinbouw in gecontroleerde omgevingen. Hoewel de verdedigers van de LED tuinbouwlampen grote energiebesparingen hebben benoemd, raadt het LRC aan om voor een daadwerkelijk positieve invloed op de teelt de lampen op een coherente en zinvolle manier te vergelijken op basis van het PPFD.
Duidelijk is wel dat LED-verlichting een interessant alternatief is met grote voordelen en lage kosten. Dat is te zien in de geleidelijke uitbreiding van deze markt over de hele wereld, vooral in toepassingen als verticale landbouw, kassen en andere binnenteelt.