Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Uurtje 'goedkope' stroom vanmiddag

Met een TTF-daggasprijs van 28,14 euro per megawattuur is deze dinsdag gestart. Het belooft vrij zonnig en rond de twintig graden Celsius te worden. Woensdag worden mogelijk zelfs zomerse temperaturen bereikt bij een matige wind. Voor de EPEX-elektriciteitsprijzen levert het vanmiddag tussen 14-15 de laagste uurprijs op van 12,8 euro per megawattuur. De dagprijs ligt met 69,7 euro per megawattuur een stukje lager dan maandag.

TTF-gasprijs contract 'kwartaal 1 2025' t/m 29 april 2024. Klik hier voor actuele cijfers.

Een blik op de verrekenprijzen van netbeheerder TenneT voor regelvermogen laat de afgelopen dagen twee grote pieken zien, van zater- op zondagnacht om 3.45 en op zondagavond laat. In beide gevallen piekte de prijs voor een kwartier tot 1807 euro per megawattuur. Maandag bleven grote pieken beperkt en kwam de prijs alleen om 14.30 op 422 euro per megawattuur uit. Dergelijke overzichten geven inzicht in waar geld verdiend kan worden met slim anticiperen met opwek, opslag en teruglevering. Vooral over die opslag, met batterijen, is recent steeds meer te doen.

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en steeds meer partijen daar ervaring mee opdoen, heeft het kabinet afgelopen najaar een subsidieregeling opengesteld. 7 partijen krijgen nu uit die pot een subsidie.

De 7 projecten die subsidie krijgen zijn H2 Hollandia (Nieuw-Buinen), Hysolar (Nieuwegein), Groengas asset (Amsterdam), Groengas asset (Groningen), RWE Eemshydrogen (Eemshaven), Van Kessel Olie (Oude Tonge) en VoltH2 (Delfzijl). Van de totaal 101 megawatt toegekende elektrolyse capaciteit is 91 megawatt van de projecten uit de provincie Groningen. De waterstof wordt bijvoorbeeld geleverd aan de chemische industrie of tankstations. Eén project zal de duurzame elektriciteit voor elektrolyse krijgen via een directe lijn met een zonne-installatie. Dit draagt bij aan het verminderen van druk op het stroomnet.

In totaal is er meer dan 600 miljoen euro subsidie aangevraagd. Er is voor bijna 250 miljoen euro subsidie toegekend, deelt het ministerie van EZK.